Rezultati Atlantic Grupe u 2021. – Na srpskom tržištu rast od 8,3%

Atlantic Grupa je tokom 2021. godine zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 760,3 miliona evra, što u odnosu na isti period lane predstavlja rast od 8,6%, a čak 9,3% više nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 96,6 miliona evra, što je 1,1% više nego u 2020. godini, a jednaki rast ostvaren je i u kategoriji neto dobiti koja iznosi 46,1 miliona evra.

Kako se navodi, Atlantic Grupa je u 2021. nastavila planirane investicije, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, u nove oblike pakovanja Cedevite, kao i u novi proizvodni pogon Argete u okolini Varaždina.

– Atlantic Grupa je u prošloj godini pokazala visok nivo stabilnosti, uprkos ekonomskim poremećajima uzrokovanim produženom pandemijom COVID-19 i poteškoćama u globalnim lancima nabavke, a jubilarnu 30. godinu poslovanja zaključili smo sa istorijski najvišim prihodima. Rast beleže svi poslovni segmenti, zahvaljujući, između ostalog, značajnim marketinškim i kapitalnim ulaganjima, ali i boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, kao i značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na 2020. – rekao je predsednik Uprave Emil Tedeschi.

Najviše rasli Farmacia, Donat i Cedevita

Najveći rast od 12,1% ostvario je apotekarski lanac Farmacia, dok među poslovnim područjima prednjače poslovno područje Donat, s rastom od 11,5%, i strateško poslovno područje Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, s rastom od 11,4%.

Kafa se kao pojedinačno najveća kategorija sa učešćem od 21% u ukupnom prihodu i glavnim brendovima Barcaffe i Grand kafa, takođe, ističe rastom od 8,1%.

Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,8%, BiH s rastom od 8,8% i Srbija koja je rasla 8,3%.

Sopstveni brendovi u ukupnoj prodaji učestvuju sa 62,6%, principalski brendovi sa 28,1%, a Farmacia čini 9,3% prihoda od prodaje.

Kompanija je u prvih devet meseci lansirala dva nova brenda – čokolade Jimmy Fantastic i palete proizvoda na bazi zobi Zoom Box. Dosadašnje prodajne rezultate ocenili su kao izvrsne.

Važan događaj u 2021. bio je i početak izgradnje novog proizvodnog pogona Argete, na području opštine Kneginec u okolini Varaždina (Hrvatska). Reč je o investiciji ukupne vrednosti više od 50 miliona evra, a u novoj fabrici će posao dobiti ukupno 150 radnika.

Izvor/foto: atlanticgrupa.com

U okviru Atlantic Grupe u Srbiji posluju operativne kompanije Soko Štark, Grand Prom, Foodland, kao i distributer Atlantic Brands, kao deo regionalnog distributivnog sistema Atlantic Grupe za Srbiju. U svom poslovanju ove kompanije objedinjuju proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje. Tu su, uz Grand Prom, Soko Štark i Foodland, i proizvodni pogoni Palanački kiseljak i Multivita. Na tržištu Srbije u Atlantic Grupi je 2.250 zaposlenih, navodi se na zvaničnom sajtu Atlantic Grupe.

Distribucija u Srbiji (sa sedištem u Beogradu), prema podacima sa kompanijskog sajta, zapošljava ukupno 588 ljudi. U Srbiji kompanija ima 4 distribuciona centra – Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš. U svom voznom parku ima 271 vozilo.