“Stanić grupa” iz BiH najavljuje nove akvizicije, kreće distribuciju i u Srbiji

Foto: stanicinvest.ba
Foto: stanicinvest.ba

Nakon što je nedavno u Zagrebu potpisan kupoprodajni ugovor između “Jamnice”, kompanije u sastavu “Agrokora” Ivice Torodića i “Stanić grupe” iz Bosne i Hercegovine o preuzimanju linije voćnih sokova “juicy”, hrvatski koncern će morati da proda i 22 objekta u Srbiji, po zahtevu naše Komisije za zaštitu konkurencije, prenosi portal seebiz.eu.

Svetlan Stanić, suvlasnik “Stanić grupe”, rekao je da je sa “Agrokorom” otvorena dobra saradnja i da akvizicija ne bi mogla biti izvršena bez pomoći i otvorenosti hrvatskog koncerna.

– Kriza još nije gotova, ali kriza je i šansa. U krizi puno jednostavnije i jeftinije dođete do određenih projekata. U procesu smo oko preuzimanja nekih drugih kompanija. Kad je kriza, kada su druge kompanije u problemima, mi kao jedna od vodećih BiH kompanija imamo šansu da akviziriamo i skupimo one kompanije koje su interesantne za našu budućnost i širenje – kazao je Stanić.

On je objasnio kako je “Stanić grupa” i pre dve godine bila u pokušaju da preuzme slovenski “Fructal”, koji je kasnije preuzeo naš “Nectar”.

– Pokušali smo kupovinu “Fructal”-a pre dve godine, ali nismo uspeli. Prošle godine smo bili u finalu borbe za “Pago” iz Austrije, kao i jedne kompanije iz Nemačke. U ovom slučaju nam se posrećilo (za “juicy”) i uspeli smo to da završimo. Mi smo u ovoj branši pića 20 godina, zato se ovo perfektno uklapa u naše aktivnosti – naglasio je Stanić, dodajući da su preuzeli po dve fabrike u Hrvatskoj i BiH, te da će sa distribucijom krenuti i prema Srbiji.