Za zapošljavanje mladih 2 milijarde dinara – Prijava firmi za program „Moja prva plata“ od 17. avgusta

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, za čiju će se realizaciju u 2020. i 2021. godini obezbediti 2 milijarde dinara. 

Realizacija programa počeće 17. avgusta. Poziv za prijavu poslodavaca objaviće Nacionalna služba za zapošljavanje, a prijavljivanje će se odvijati preko sajta „Moja prva plata“ (do 25. septembra), gde će zainteresovane firme navoditi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka, kao i uslove koje potencijalni kandidati treba da ispune.

Cilj programa je podsticanje zapošljavanja mladih, kao i rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi. Program obuhvata stručno osposobljavanje i sticanje prvog radnog iskustva u kompanijama za 10.000 mladih do 30 godina. „Moja prva plata“ realizuje se uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva finansija i Kancelarije za IT i e Upravu. Neke firme već su najavile učešće u ovom programu – među njima je i Sirogojno Co, koje je ima stalno otvoren konkurs za zapošljavanje, a od početka pandemije dosad uposlili su još 25 novih radnika.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem. Takođe, obezbeđno je pokriće određenih troškova za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama, saopštila je Privredna komora Srbije.

Kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama će moći da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS i Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

– Svi uslovi za poslodavce će biti definisani javnim pozivom Nacionalne službe za zapošljavanje, a mladi će moći da se prijave za neograničen broj pozicija – rekla je Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Kovačević je pojasnila da će program biti prilika za mlade da steknu i svoja prva radna iskustva, a za poslodavce da pronađu kadrove za određena zanimanja koja su inače teško nalazili, da podmlade svoj tim i osposobe kadar u skladu sa svojim potrebama.

– Uslov je da mladi budu bez radnog iskustva. Ovo će za njih biti prilika da uđu u realno radno okruženje i da se osposobe za samostalan rad na konkretnim pozicijama koje će oglasiti poslodavci – dodala je.

„Moja prva plata“ biće otvorena za sve grane delatnosti i nezavisno od veličine privrednog subjekta.

Kovačević je istakla da će ovaj program naročito biti od značaja za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

– Program će omogućiti brzu selekciju kadrova, kroz aplikaciju koja se kreira u okviru Kancelarije za IT i eUpravu. Selekcija je skupa aktivnost i zahtevan posao, što velike kompanije obavljaju sa lakoćom, ali preduzetnicima, malim i mikro privrednim subjektima nije tako jednostavno. Zbog toga će ova aplikacija biti velika podrška – rekla je Kovačević.

Po isteku devetomesečnog osposobljavanja, „neki od kandidata će zaključiti ugovore o radu sa kompanijama“, rekla je Kovačević.

Pročitajte tekst konkursa OVDE.

Tekst Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ dostupan je ovde. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.