Nemačka policija kontroliše upotrebu novogodišnje rasvete u vožnji

Praznici su pred vratima! Da bi uneli malo prazničnog duha, mnogi vozači postavljaju različite svetlosne ukrase u kabinu. Nemačko udruženje tehničkih pregleda još jednom podseća da su ovakve aktivnosti u toj zemlji zabranjene, kao i da će policija tokom narednih dana intenzivno kontrolisati da li vozači koriste ukrasnu rasvetu u vožnji.

Prema nemačkim propisima, ova zabrana se odnosi na praznično osvetljenje, trepćuće ili kružne LED trake i svetleće reklame. Samo svetla unutar ili izvan vozila koja su zakonom propisana ili dozvoljena mogu svetliti ili treptati.

Navodi se da ovakva svetla mogu ometati ostale učesnike u saobraćaju, kao i se može dogoditi da se trepćuća svetla zamene sa znakovima upozorenja, što može da dovede do opasnih situacija.

Kontrola osvetljenja na A7

Zbog ranog smrkavanja u jesenjim i zimskim mesecima, pravilna upotreba svetlosnih elemenata u vozilima izuzetno je važna u drumskom saobraćaju. Na primer, nepravilno instalirano osvetljenje može zaslepiti druge vozače ili značajno promeniti izgled vozila. To predstavlja pretnju ostalim učesnicima u saobraćaju, zbog čega je, na primer, policija na autoputevima u Bavarskoj prošle nedelje sprovela posebnu kampanju za kontrolu kamiona u tom pogledu.

Tokom provere kamiona na autoputu A7, policajci su utvrdili prekršaje kod 12 vozila.

Zbog tehničkih modifikacija kamiona njihove potvrde o registraciji su nevažeće. Svaki vozač je dobio 180 evra kazne i jedan kazneni poen. Vozila mogu da nastave vožnju i povrate validnost potvrde o registraciji, pod uslovom da se prethodno demontira neprihvatljiva rasvetna oprema.

Nemačka policija najavila je dalje provere.

Izvor: trans.info