(FOTO) Stigao je Porsche Macan!

U Beogradu je nedavno promovisan „Porsche Macan“ (Porše Makan),  prvi je kompaktni terenac (SUV) model.   Dizajn karoserije je izveden po ugledu na veći “Kajen”, ali i pored toga donosi brojne inovacije, među kojima proizvođač posebno ističe preuzimanje stilskih elemenata sa modela “918 spajder”.

„Macan“ je dugačak 4,67m, širok 1,92m i visok 1,62m, dok međuosovinski razmak iznosi 2,8m. Posebno je interesantna bočna linija kada su staklene površine u pitanju, kao i zakošena linija krova, čime su „Porsche“ dizajneri napravili svojevrsnu posvetu modelu “911”. Interesantno je rešen i poklopac motora, koji prelazi preko točkova i prednjih farova, kao i razdvojene zadnje svetlosne grupe, čime su dizajneri želeli da prednji deo optički izgleda širi.

Svi elementi enterijera napravljeni su od najkvalitetnijih materijala: alkantara kože, brušenog aluminujuma, karbonskih vlakana i tamne orahovine. Komforna sportska sedišta podešavaju se u 18 položaja, a tu su i panorama krov, BOSE saraund  sistem ozvučenja sa 14 zvučnika ukupne jačine 545 vati i snažna i multifunkcionalna Poršeova pi-si-em tabla sa instrumentima za audio, navigaciju i komunikaciju.

Svi modeli imaju četvorostruki završetak izduvnog sistema, koji je kod standardnih verzija kružnog oblika, dok “turbo” model ima agresivnije četvorougaone izduvne cevi. Agresivnom izgledu posebno doprinose i  točkovi najmanjeg promera od 18 inča, dok se opciono nude i felne prečnika od 21 inč.

Sve verzije modela “Macan” standardno su opremljene poslednjom generacijom „Porsche“-ovog pogona na sva četiri točka, a kao deo serijske opreme se nudi i pi-ti-em (PTM) sistem za pravilnu raspodelu obrtnog momenta po osovinama i točkovima. U standardnom režimu korišćenja pogon se šalje na zadnju osovinu, a po potrebi se, kada uslovi vožnje to zahtevaju, deo snage prenosi i napred. Pritiskom na prekidač, vozač može da uključi i “off-road” režim vožnje.

Ovaj režim vožnje dostupan je samo do brzine od 80 kilometara na čas, da bi se sa povećanjem brzine automatski deaktivirao. Pored ovog prekidača – u skladu sa imidžom kompanije, svi Macan modeli su standardno opremljeni “sport” prekidačem koji se nalazi tik pored ručice menjača. Pritiskom na ovo dugme automobil se prilagođava sportskom režimu vožnje. “Macan” se opciono nudi i sa „Porsche“- ovim “sport hrono” paketom, koji podrazumeva i “launč kontrol” opciju koja dodatno smanjuje ubrzanje do sto kilometara na čas.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.