BRŽI protok ROBE i kapitala – Šta je predviđeno Strategijom integrisanog upravljanja granicom Srbije?

U avgustu je održana konstitutivna sednica tela za sprovođenje, praćenje i evaluaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji za period 2022-2027 i pratećeg Akcionog plana, s fokusom na postizanje bržeg protoka robe, ljudi i kapitala preko granica. Ova strategija doneta je krajem prošle godine, sa opštim ciljem koji podrazumeva: „Sveobuhvatni razvoj, planiranje i primena koncepta integrisanog upravlјanja granicom kroz unapređenje saradnje i koordinacije svih relevantnih organa zaduženih za upravlјanje granicom”.

Novoformirano koordinaciono telo radiće na unapređenju saradnje državnih organa i stvaranju preduslova za sve neophodne normativne, organizacione i kadrovske promene koje će biti uvedene u pravni sistem Republike Srbije, u skladu sa pravnim propisima Evropske unije u oblasti integrisanog upravljanja granicom.

U realizaciju ove strategije uključeni su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, Uprave carina, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja, Direkcije za imovinu Republike Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva spoljnih poslova.

Republika Srbija, kako je navedeno, ovom strategijom nastavlјa razvoj i dalјe usklađivanje sistema integrisanog upravlјanja granicom sa evropskim modelom koji se sastoji od utvrđenih elemenata, a to su:

 1. Granična kontrola;
 2. Suzbijanje prekograničnog kriminala;
 3. Poštovanje i zaštita osnovnih lјudskih prava;
 4. Analiza rizika;
 5. Institucionalna saradnja u upravlјanju granicom;
 6. Mere na teritoriji Republike Srbije;
 7. Međunarodna saradnj;
 8. Povratak stranaca;
 9. Razmena informacija i saradnja sa državama članicama, Agencijama EU i drugim međunardonim organizacijama;
 10. Mehanizam za kontrolu kvaliteta,
 11. Obuka, istraživanje i razvoj.

 

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.