Cigarete, lekovi za potenciju… – Šta se švercuje kamionima u Evropsku uniju?

Hrvatska carina je tokom pojačanih kontrola prethodnih dana sprečila više pokušaja krijumčarenja cigareta, sredstava za potenciju, nedozvoljen unos gotovine… Slučajevi su zabeleženi kako na prelazima ka Srbiji, tako i na onima ka Bosni i Hercegovini.

Kako je saopštila Carinska uprava Hrvatske, pripadnici Službe za mobilne jedinice Vukovar su tokom kontrole na prelazu Bajakovo 2. marta, u teretnom vozilu turskih registracija, kojim je upravljao turski državljanin, pronašli 400 kutija (8.000 komada) cigareta. Cigarete su bile sakrivene ispod kabine vučnog vozila, u crnim torbama sa obe strane motora. Vozaču koji je nameravao da prokrijumčari robu na prostor Evropske unije, izdat je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000 evra, a pronađene cigarete su oduzete.

I narednog dana ovlašćeni službenici jedinice Vukovar, na istom prelazu oduzeli su još 265 kutija (5.300 komada) cigareta, pronađenih pretragom kabine tegljača. I ovoga puta vozač je bio turski državljanin koji je upravljao teretnim vozilom turskih registarskih oznaka, a za počinjeni prekršaj izdat mu je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 8.100 evra.

Na carinskom prelazu Stara Gradiška, reagovali su pripadnici Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod, koji su u teretnom vozilu BiH tablica kojim je upravljao državljanin BiH otkrili neprijavljenu gotovinu od 18.200 evra, 1.000 švajcarskih franaka i 1.000 konvertibilnih maraka. Zbog prekršaja na osnovu člana 69a. Zakona o deviznom poslovanju, vozaču je izdat prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 7.800 evra.

Nekoliko dana kasnije, tačnije 9. marta, tokom pojačane kontrole na Tovarniku, službenici su u još jednom turskom kamionu pronašli sakrivene cigarete. Pronađeno je ukupno 310 kutija (6.200 komada) cigareta, koje je vozač sakrio u sanduku za alat ispod poluprikolice, kao i u zadnjem braniku poluprikolice. Vozač je dobio prekršajni nalog i novčanu kaznu od 9.300 evra, a pronađene cigarete su oduzete.

U nedelju, 10. marta, službenici jedinice Slavonski Brod sprečili su krijumčarenje sredstava za potenciju u jednom BiH kamionu. U kabini je pronađeno čak 100 kutija (700 komada) preparata KAMAGRA ORAL JELLY koje je vozač pokušao da unese u carinsko područje EU. Zaradio je prekršajni nalog i novčanu kaznu, a platio je 2/3 u iznosu od 1.400 evra. Roba je oduzeta.