Ilegalci i dalje pokušavaju preko granice u prikolicama kamiona

Carinici su na Horgošu i Šidu, kao i u carinskom referatu u Smederevskoj Palanci, u proteklih nedelju dana sprečili 40 ilegalaca da se u prikolicama kamiona prevezu preko granice, objavila je Uprava carina.

Svi pokušaji, osim jednog koji je otkriven u unutrašnjosti Srbije, odvijali su se po istom, već viđenom scenariju. Dok vozač kamiona pravi pauzu, migranti preseku sajlu kako bi ušli u prikolicu. Tada je uz pomoć čiode i superlepka neko spolja nanovo zalepi, a „slepi putnici“ kreću na put, noseći se mišlju da će se u tovaru nesmetano prevesti do neke od zemalja Evropske unije.

Međutim, kada bi stigli na granični prelaz, carinski skener uređaj bi registrovao prisustvo ljudi u prikolicama, čime bi njihov plan bio osujećen.

Ipak, slučaj koji je otkriven 19. novembra 2018. godine završio se neuspehom ilegalaca u Smederevskoj Palanci, i to u šleperu srpskih registarskih oznaka koji je iz Grčke za firmu u Velikoj Plani prevozio mašinu za sečenje žice.

Stigavši do carinskog terminala, vozač je carinicima rekao da je čuo buku u prikolici, te da sumnja da su migranti krišom ušli u nju dok je pravio pauzu u Lapovu.

Kontrolom tovarnog dela carinski službenici su zaista otkrili trojicu 18-godišnjih mladića iz Bangladeša sa legitimacijama prihvatnog centra u Kikindi. Oni su, kako izgleda, krišom ušli u kamion, misleći da će se tako prebaciti do neke od zemalja EU, ne znajući da su se obreli u srcu Srbije.

S druge strane, na severu zemlje, na izlazu Horgoša tokom protekle nedelje otkriveno je najviše ilegalaca.Tako je 21.  novembra u dva navrata sprečen njihov pokušaj prelaska preko granice u kamionu srpskih registracija koji je prevozio frižidere za austrijsko tržište, ali i u šleperu turskih tablica natovarenom raznom robom koju je transportovao iz te zemlje ka Nemačkoj. Tada su snimci sa skenera pokazali najpre tri, pa potom četiri siluete Avganistanaca.

Dvojica njihovih sunarodnika pronađena su i dan ranije u kamionskoj prikolici punoj pakovanja deterdženata transportovanih na relaciji Srbija – Poljska.

I 19. novembra bilo je migranata na Horgošu, kada su još dvojica snimljena u šleperu makedonskih registarcija koji je iz te zemlje ka Nemačkoj prevozio ramove za krovne prozore.

Makedonski kamion koji je 16. novembra transportovao sintetičke tkanine u rolnama na relaciji Makedonija – Nemačka u prikolici je krio još tri „nezvana gosta“ iz Avganistana, a još šestorica su pronađena i dan ranije u šleperu vranjskih registracija koji je prevozio auto-gume iz Srbije ka Poljskoj.

U dva navrata su 14. novembra otkrivena još pet Avganistanaca: trojica u tovaru prečišćenog voća koji je bugarski prevoznik transportovao od te zemlje ka Nemačkoj, dok je domaći prevoznik, putujući ka Austriji, među metalnim konstrukcijama prevozio još dvojicu.

Јoš sedmorica su pronađena dan ranije u kamionu mađarskih registarskih oznaka kojim su od Turske ka Mađarskoj transportovani auto-delovi i plastična creva.

Takođe, i na izlazu Šida su zabeležena dva pokušaja, oba 15. novembra. Tada je “slepe putnike“ skener otkrio u dva srpska kamiona, od kojih je jedan u tovaru auto-sedišta namenjenih prodaji na nemačkom tržištu prevozio i dvojicu Avganistanaca u društvu jednog Pakistanca, a drugi još dva državljana Avganistana među nameštajem koji je bio na putu ka Francuskoj.