Nova carinarnica kod Kvantaške pijace u Beogradu

Na prostoru između autoputa i Kvantaške pijace počela je izgradnja nove carinarnice Luke Beograd. Novi objekat će imati više od 5.500 metara kvadratnih, a izgradnja će omogućiti izmeštanje kamiona iz centra grada. Reč je o izgradnji još jedne poslovne zgrade u novom kompleksu Terminal 2 u Bloku 42, gde će biti smeštena Carinarnica Luke Beograd. U pitanju je kompleks kojim upravlja JKP Parking servis Beograd.

– Nova carinarnica je mnogo značajnija od samog objekta jer će ubuduće onemogućiti kamionima da ulaze u uže gradsko jezgro. Na taj način ćemo dati dodatni doprinos zaštiti od zagađenja, s obzirom na to da je kamionski teretni saobraćaj bio veliki zagađivač vazduha – istakao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je dodao da će novi objekat imati više od 260 parking mesta za kamione, takođe i novi prostor za „pauk” JKP „Parking servis”, korisnički centar, kao i hangare za popravku.

Kako navodi Parking servis, od neuslovnog i nebezbednog kontejnerskog naselja, Terminal tog preduzeća „postao je najsavremeniji međunarodni Logistički centar na Balkanu“. Sastoji se od Terminala 1 kroz koji godišnje prođe više od 150.000 kamiona, sa 300.000 obrađenih carinskih deklaracija i novoizgrađenog Terminala 2, pa se kompleks sada prostire na 12 hektara.

Foto: JKP Parking servis

Na Terminalu 2 već su izgrađene saobraćajnice, parking za 263 vozila i tri poslovna objekta, u koje će se useliti službe za prenos i održavanje vozila „Parking servisa“, kao i ispostava Uprave Carina, sa šalter salom za rad sa strankama.

U Logističkom centru „Parking servisa“ godišnje se ocarini roba u vrednosti od tri milijarde evra. Kroz Međunarodni terminal nekada dnevno prođe i po 500 kamiona, ali su mnogi kamioni carinili robu i u centru grada.

– Izgradnjom nove carinarnice i povećanjem kapaciteta parkinga za kamione oni će se preseliti na Terminal 2, u neposrednoj blizini auto-puta. Neophodnost zaštite životne sredine bio je važan motiv prilikom izgradnje novog kompleksa. Tako je na putničkom parkingu, instaliran punjač za elektro-vozila, a na parkingu za teretna vozila postavljeni su punjači za potrebe hladnjača. Električna energija u novoizgrađenim objektima dobijaće se putem solarnih panela, koji će biti postavljeni sledeće godine – rekao je Andrija Čupković, direktor JKP „Parking servis“.

U cilju zaštite životne sredine i smanjenja zagađenja na Terminalu 1 je planirana izgradnja nove kotlarnice na gas za grejanje svih objekata, koja će zameniti postojeću kotlarnicu na mazut.