Nova pravila o iznosu/unosu duvana u Srbiju – Koje carinarnice mogu da kontrolišu ovu akciznu robu?

Ministarstvo finansija donelo je početkom maja izmene Pravilnika o određivanju carinskih organa za carinjenje određenih vrsta robe ili sprovođenje određenih postupaka.

Izmene se odnose na carinjenje duvana i duvanskih prerađevina, a kako u Upravi carina objašnjavaju za PlutonLogistics, realizovane su kako bi se sprečio sve veći broj pokušaja krijumčarenja ove akcizne robe.

– U cilju postizanja višeg nivoa efikasnosti u pogledu sprovođenja mera carinskog nadzora, novim izmenama i dopunama Pravilnika, unos i iznos duvana i duvanskih prerađevina na carinsko područje Republike Srbije ograničen je samo na vazdušni i drumski saobraćaj. S tim u vezi, određene su carinske ispostave koje ispunjavaju sve potrebne uslove za sprovođenje adekvatne kontrole – pojašnjavaju iz Uprave carina za naš portal.

– Napominjemo da se izmene pomenutog Pravilnika ne odnose na privredne subjekte registrovane za proizvodnju i promet duvanskih proizvoda. 

Novi pravilnik je u Službenom glasniku broj 54/2022 objavljen 6. maja 2022, a na snagu stupio narednog dana.

Prema novom pravilniku, duvan i duvanske prerađevine mogu da se iznose sa carinskog područja Srbije u drumskom saobraćaju, kao i da se unose u carinsko područje Srbije u drumskom saobraćaju, samo preko sledećih carinarnica (carinskih ispostava):

Carinarnica Vršac – Carinska ispostava Vatin;
Carinarnica Dimitrovgrad – Carinska ispostava Terminal Gradina;
Carinarnica Novi Sad – Carinska ispostava Batrovci;
Carinarnica Niš – Carinska ispostava Preševo;
Carinarnica Subotica – Carinska ispostava Terminal – Horgoš;
Carinarnica Užice – Carinska ispostava Gostun;
Carinarnica Šabac – Carinska ispostava Sremska Rača.

(Odredbe se ne primenjuju na unos duvana i duvanskih prerađevina od strane privrednih subjekata upisanih u Registar proizvođača duvana; Registar proizvođača duvanskih proizvoda; Registar uvoznika duvana, obrađenog duvana, prerađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda; Registar izvoznika duvana, obrađenog duvana, prerađenog duvana, odnosno duvanskih proizvoda i Registar privrednih subjekata koji obavljaju promet duvanskih proizvoda po posebnom postupku).*

Detalje o tome koje carinarnice mogu da sprovode postupak stavljanja u slobodan promet duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i kafe, kao i kompletan pravilnik, možete preuzeti OVDE.

Duvan i duvanske prerađevine zbog svoje specifičnosti predstavljaju robu koja može biti predmet prevara velikih razmera, napominju u Upravi carina.

– Očekivani benefit od sprovedenih izmena ogledaće se u još boljim rezultatima sprečavanja krijumčarenja akcizne robe, povećanju broja zaplena, većoj naplati carinskih dažbina i sveukupnoj zaštiti ekonomskih interesa Srbije – dodaju.