Priprema carina Srbije i BiH za otvaranje zajedničkog graničnog prelaza

Delegacija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine posetila je 15. septembra 2021. godine Upravu carina Srbije, gde je održan sastanak najvišeg rukovodstva carinskih administracija dve zemlje.

Sastanku su, uz direktore Branka Radujka i Mira Džakula, prisustvovali i predstavnici sektora za carinske postupke dve administracija, kao i sektora za kontrolu primene carinskih propisa.

U fokusu razgovora bilo je otvaranje novog zajedničkog prelaza između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine koje se uskoro očekuje što za obe službe predstavlja novi izazov.

Posle punih 15 godina, preko novoizgrađenog mosta između Ljubovije i Bratunca, ponovo će početi da saobraćaju kamioni natovareni robom (izuzev one koja podleže inspekcijskom nadzoru i plaćanju akciza), pa je neophodno da se granične službe dobro organizuju i angažuju sve kapacitete u cilju što bržeg protoka putnika, robe i kapitala, saopštila je Uprava carina. 

– Moderan carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara omogućiće bolje uslove za rad svih graničnih službi, a samim tim i ono što od nas očekuju kompanije – da se njihova roba što kraće zadržava na granici – navodi se u saopštenju.

U nastavku sastanka razmatrane su mogućnosti za uspostavljanje kanala za brzu razmenu podataka, kao i mogućnosti organizovanja zajedničkih aktivnosti timova za sprečavanje krijumčarenja na prelazima između dve zemlje. Takođe, razgovarano je i o mogućnostima za razmenu iskustava i prakse iz oblasti usaglašavanja sa propisima EU.

Foto: Uprava carina