Prvi prekogranični intermodalni transport uz pomoć e-CMR

Prvi prekogranični intermodalni transport obavljen je prošle nedelje uz pomoć elektronskog tovarnog lista (e-CMR). Naime, rolne papira su transportovane kamionom i trajektom iz Španije u Italiju.

Rolne papira su transportovane kamionom od Madrida do luke Valensijau ponedeljak, 25. januara. Odatle su brodom prebačene u italijansku luku Livorno kako bi kamionom nastavile putovanje do Verone. To je bio prvi prekogranični intermodalni transport koji nije koristio regularni tovarni list, već e-CMR. Prevoz je obavila španska transportna kompanija Transitalia Espana i italijanski trajektni prevoznik Grimaldi.

Huan Karlos Arokas (Juan Carlos Arocas), izvršni direktor TransItalia-e, rekao je da je elektronski CMR „jedan od prvih koraka koje je međunarodni sektor transporta preduzeo kako bi se uhvatio u koštac sa digitalnom transformacijom koja je izuzetno potrebna“. Inicijator ove vrste aktivnosti je španska organizacija međunarodnih prevoznika ASTIC.

Frančesko di Kandija (Francesco De Candia) iz španskog ogranka Grimaldi-ja izjavio je da “e-CMR inicijativa predstavljao tkriće i priliku za ceo transportni sektor i pomorske rute, koji omogućava praćenje robe u svakoj fazi lanca snabdevanja, pruža poverenje i veru u upravljanje rizikom“.

Prednosti e-CMR-a

Prevoznici koji upotrebljavaju elektronski teretni list mogu da se pronađu širom Evrope i analiziraju u realnom vremenu. E-CMR omogućava prevoznicima da lako arhiviraju logističke informacije. Takođe, daje ugovornim stranama pristup informacijama o celokupnom procesu, kao što su mesto i vreme utovara, gde se nalazi teret i koja vrsta kamiona se koristi. Osim toga, dalji koraci, kao što su fakturisanje, potvrda o isporuci ili pokretanje žalbenih postupaka, mogu biti brži i isplativiji.

Prvi međunarodni drumski transport

Prvi prekogranični drumski transport pomoću elektronskog teretnog lista izvršen je 19. januara 2017. Špansko međunarodno transportno udruženje ASTIC, francuska asocijacija FNTR i IRU zajednički su radili na njegovoj organizaciji. Rutu dugu 1300 km, sa upotrebom e-CMR, prešao je kamion u vlasništvu španskog prevoznika Primafrio koji je prevozio pomorandže. Vozilo koje je krenulo iz španske Huelve prešlo je granicu sa Francuskom u Pertusu i stiglo u Perpinjan u Francuskoj.

Izvor: trans.info