Srbija od februara 2016. deo zajedničkog evropskog tranzitnog područja

Evropska komisija potvrdila je da će Srbija od 1. februara 2016. godine primenjivati zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira, saopštila je danas Uprava carina. Ulazak u evropski zajednički tranzit trebalo bi da smanji zastoje, ali i omogući srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu, jer se očekuje da zahvaljujući tom sistemu budu smanjeni transportni troškovi privrede.

– Zbog uspeha postignutih na planu uvođenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), Srbija je pozvana da pristupi Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je naša zemlja i prihvatila polaganjem pretpristupnih instrumenata neophodnih za ulazak u evropsko zajedničko tranzitno područje – navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ocenjeno je da po svom položaju Srbija ima izrazito tranzitni karakter i da je realno očekivati da pristupanje konvencijama o zajedničkom tranzitnom postupku i pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom omogući zemlji da ostvari veći profit od tranzita.

Dodaje se da će zajednički tranzit pokriti važne pan-evropske transportne koridore koji prolaze kroz Srbiju i uticati na pojačan tranzit prema Turskoj i Makedoniji. Pošto veličina koridora može da bude proporcionalana vidljivosti uspeha, potrebno je da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje sa svim zemljama članicama, a njih je 34, stoji u saopštenju Carine.