Srbija prodala manje robe komšijama: pao izvoz u sve ex-Yu zemlje osim jedne

Privreda Srbije je tokom prošle godine smanjila izvoz u gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije. To je značajan podatak imajući u vidu da su naše drugo najveće i najvažnije izvozno tržište posle Evropske unije. Prošle godine, u pet ex-Yu država plasirali smo robu u vrednosti od 5,9 milijardi evra. U EU, bez Slovenije i Hrvatske, izvezli smo proizvode vredne 16,3 milijardi evra, piše Forbes Srbija. 

Najveći pad izvoza zabeležen je u razmeni s Hrvatskom od gotovo 10% i BiH – 4,5%. Izvoz je smanjen i u Sloveniju i Severnu Makedonijum dok je veći plasman u 2023. u odnosu na prethodnu godinu ostvaren samo u Crnoj Gori (rast od 9,3%).

S druge strane, Srbija je smanjila i uvoz iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Najveći pad uvoza zabeležen je iz Crne Gore (gotovo 20%), a dvocifreno smanjenje primetno je i kod Severne Makedonije i BiH.

I ukupna razmena sa pet država je opala i to za više od 500 miliona evra. Dok je u 2022. ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila 9,8 milijardi evra, prošle godine spustila se ispod 9,3 milijardi. Srbija je prošle godine ostvarila izvoz od 28,6 milijardi evra (rast od 3,7%) dok je uvoz smanjen na 36,8 milijardi (5,5%).

Najveće pojedinačno izvozno tržište za Srbiju i u prošloj godini ostala je Nemačka. Ostvaren je dobar rezultat, jer je izvoz povećan 14% i dostigao je 4,3 milijarde evra (povećan je i uvoz za 8,3% i iznosio je 4,8 milijardi).

Ono što nije dobro za Srbiju jeste usporavanje nemačke privrede. Kako MMF na kvartalnom nivou objavljuje očekivanja i izglede za najznačajnije svetske ekonomije, može se videti da je u oktobru Nemačkoj predviđao rast od 0,9%, a u januar ove godine oborio je tu procenu na samo 0,5% rasta BDP-a.

Nastavljen je rast trgovinskog jaza u razmeni sa Italijom. Izvoz Srbije u tu zemlju prošle godine je pao sa 1,99 na 1,77 milijardi evra dok je uvoz povećan sa 2,58 na 2,68 milijardi evra, navodi Forbes Srbija.

Kompletan izveštaj o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije u 2023. godini dostupan je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.