Trgovinska razmena Srbije i Kine u 2022. premašila pet milijardi evra

Trgovinska razmena Srbije i Kine u prvih deset meseci ove godine dostigla je iznos veći od pet milijardi evra, izjavio je u četvrtak (29. decembra) srpski ministar trgovine Tomislav Momirović.

Momirović je, nakon sastanka sa Komorom kineskih kompanija u Srbiji, ocenio da su ekonomski odnosi dveju zemalja na veoma visokom nivou, ukazavši na podatak da je 2012. godine izvoz Srbije u Kinu iznosio nešto više od šest miliona dolara, a da je u prvih 10 meseci ove godine premašio milijardu dolara, navodi sajt Vlade Srbije.

– Uz pomoć kompanija kao što je CRBC, Shandong, Zijin, Linglong i druge, mislim da možemo još mnogo toga da ponudimo kako našim građanima, tako i ljudima u Kini – naveo je ministar.

Ekonomski i komercijalni savetnik u Ambasadi NR Kine u Srbiji Liu Kai rekao je da je sve više kineskih preduzeća prisutno u Srbiji, kao i da je ekonomska i trgovinska saradnja ključna oblast sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije.

– Ovo partnerstvo se poslednjih godina značajno razvilo i donelo opipljive koristi za dva naroda. Nadamo se da će se ekonomska i trgovinska saradnja još više produbiti na svim nivoima – rekao je Kai.

Generalni direktor CRBC u Beogradu Jang Dong istakao je da Privredna komora kineskih kompanija obuhvata 47 velikih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

– Možemo da kažemo da ove kompanije imaju značajan uticaj na ekonomski razvoj Srbije, a udeo kineskih kompanija u trgovinskoj razmeni Srbije je oko 20% – rekao je Dong.

On je dodao da su od 10 najvećih izvoznika u Srbiji prva tri kineske kompanije i izrazio očekivanje da će saradnja u narednoj godini biti još bolja.

– Naredna godina će biti izuzetno značajna za razvoj ekonomskih odnosa dveju zemalja, imajući u vidu činjenicu da će biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, što će doneti uspešniju saradnju i bolje poslovanje kineskih kompanija u vašoj zemlji – poručio je Dong.