AGENT PLUS: Cevi za Turski tok stigle iz Rusije u Srbiju

Izgradnja magistralnog gasovoda, koji se kroz Srbiju prostire u dužini od 403 km, od bugarske do mađarske granice, odvijaju se punim intenzitetom na celoj trasi. Uspešna realizacija ovog projekta podrazumevala je i blagovremenu dopremu cevi do Srbije, a ruski isporučilac se opredelio za vodni transport kao najekonomičniji vid transporta. Na putu iz Rusije do Srbije cevi su od luke Konstanca na Crnom moru rečnim putem dopremljene do srpskih luka.

Imajući u vidu jasno definisane rokove koji su zahtevali preciznu sinhronizaciju utovara i istovara velikog broja konvoja neophodnih za prevoz kompletne količine tereta, ruski proizvođač je celokupnu organizaciju dopreme cevi poverio jednoj od vodećih logističkih kompanija u regionu, Pomorsko rečnoj agenciji Agent plus iz Beograda.

Projekat je započet početkom aprila, kada su iz ruskih luka prvi brodovi natovareni cevima stigli do Konstance, gde su cevi pretvarene u konvoje koji su se potom uputili ka lukama Novi Sad, Smederevo, Pančevo i Prahovo.

– Da bi se ovaj kompleksan posao uspešno okončao u planiranom roku od 195 dana, Agent Plus je za pravovremeni utovar cevi u Konstanci obezbedio ukupno 142 plovna objekta, angažujući 10 brodarskih kompanija iz Srbije i inostranstva, uključujući i rečnu flotu Pomorsko rečne agencije Agent Plus. Tokom ugovorenog perioda, u organizaciji Agent Plus-a prevezeno je i pretovareno oko 132.000 tona cevi, ukupne dužine 290 km, što predstavlja oko 72% od ukupne dužine gasovoda – naveli su u kompaniji.

Upešnom organizacijom dopremanja cevi za izgradnju gasovoda, kako navode, Pomorsko rečna agencija Agent Plus potvrdila je spremnost i potencijal srpskih kompanija da ispune stroge međunarodne standarde u realizaciji najsloženijih infrastrukturnih projekata u zemlji i regionu.

– Kvalitetnom organizacijom transporta cevi, Agent Plus je sigurno doprineo da efikasnost realizacije celokupnog projekta bude ocenjena najvišim ocenama, čak boljim u odnosu i na evropske i svetske standarde. Na ovaj način ispunjeni su preduslovi da se u rekordnom roku okonča izgradnja magistralnog gasovoda koji treba da obezbedi Srbiji energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja gasom, dalju gasifikaciju zemlje i, konačno, profit koji donosi sama tranzitna taksa – navode u Agent Plusu.