Borba za prevoz robe – Luku Rijeka izoluju Mađari i Slovenci, jedini spas su Kinezi

Mađarska i Slovenija dogovorile su zajedničko ulaganje u izgradnju drugog koloseka pruge od Luke „Kopar“ do slovenačkog mesta Divača, kao i gradnju trećeg gata u koparskoj luci. Tim slovenačko-mađarskim dogovorom iz igre se izbacuju Hrvatska i Luka „Rijeka“. Glavni pravac prevoza robe u unutrašnjost Evrope biće tako preko Kopra pa dalje prema Mađarskoj i Austriji, prenosi „Večernji list“.

No ni Srbi, ne posmatraju mirno što se događa u regionu pa su i oni krenuli u projekt gradnje dvokolosečne pruge od Beograda do mađarske granice, a kako bi se preko njihove zemlje prevozila roba iz grčke Luke „Pirej“, piše „Večernji list“.

Poslednja šansa

Stoga je za Hrvatsku poslednja šansa da je susedi ne izoluju u tokovima prevoza robe – Kina i njen interes za ulaganje u Luku „Rijeka“ i nizinsku prugu, o čemu su ove nedelje premijer Hrvatske Tihomir Orešković i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković razgovarali sa predstavnicima kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Luka Rijeka (Foto:lukarijeka.hr)
Luka Rijeka (Foto:lukarijeka.hr)

No osim privlačenja Kineza, za Hrvatsku je bitno i da razbije „slovenačko-mađarsku zaveru“, te da Mađare preorijentiše na Luku „Rijeka“ i prugu do Botova. A to će biti teško, sudeći prema sadašnjem stanju stvari. Hrvatska i Mađarska imaju loše međusobne odnose već godinama koji su kulminirali zbog izbegličke krize, piše „Večernji list“.

Isplativost projekta

Kako piše „Večernji“,  barem zadnje tri hrvatske Vlade su krive što se nisu realizovali projekti  nizinske pruge i kontejnerskog terminala Luke Rijeka. Kineskoj delegaciji hrvatska Vlada je ove nedelje pak iznela argumente zašto je bolja opcija za prevoz njihovih pet miliona kontejnera godišnje Luka Rijeka nego Kopar. Tako su, između ostalog, naveli da je Rijeka puno bliža najvažnijim gradovima na Mediteranskom koridoru i koridoru Rajna – Dunav od Kopra. Na primer, železnička udaljenost od Rijeke do Budimpešte, ako se izgradi nizinska pruga, je 540 km, a od Kopra do Budimpešte 635 km. Od Reke do Bratislave udaljenost je 566 km, a od Kopra do Bratislave 650 km.

Luka Koper
Luka Koper (Foto: luka-kp.si)

Projekt novog terminala Luke „Rijeka“ vredan je 1,2 milijarde eura, a nizinske pruge 3,6 milijardi eura. Slovenački projekti pak na prvi pogled manje su “teški” – 1,4 milijarde eura za drugi kolosek pruge Kopar – Divača i oko 400 milijuna eura za treći gat. No treba uzeti u obzir da je pruga od Kopra do Divače duga svega 40-ak km, a nizinska pruga 277 km pa je njena izgradnja po kilometru jeftinija jer je položena na pristupačnijem terenu.

Stoga hrvatski projekti ni u tom pogledu ne stoje loše. Sad je samo na politici da odradi svoje, piše „Večernji list„.