DP World otvorio novi vertikalni kej u luci Novi Sad

Kompanija DP World otvorila je novi vertikalni kej u luci Novi Sad, koji će učvrstiti poziciju terminala kao jedne od najvažnijih luka na vitalnom dunavskom trgovačkom putu – od Nemačke do Crnog mora. Kej dugačak 186 metara omogućiće povećanje kapaciteta od pola miliona tona, što ga čini jednim od najvećih projekata unapređenja infrastrukture u luci dosada, istakli su predstavnici DP World na svečanom otvaranju u petak (15. septembra).

Kako navodi DP World, novi kej će omogućiti lakši, brži i bezbedniji utovar svih vrsta robe, i dodatno osposobiti Luku Novi Sad da bude vodeće trgovačko čvorište na Dunavu.

Ovaj projekat deo je investicije kompanije DP World od 30 miliona evra u regionu, sa ciljem da Luka Novi Sad postane jedna od najbolje funkcionalnih luka u Srbiji i na Dunavu. Uz novi kej, plan takođe obuhvata i više proširenja i adaptacije, nabavku nove opreme, silosa za žitarice kapaciteta 20.000 m3 i rekonstrukciju putničkog terminala, koji je ugostio više od 15.000 turista koji posećuju Srbiju.

Na svečanosti u Novom Sadu još jednom je istaknuto i da DP World ima cilj da novosadsku luku učini prvom zelenom lukom na Dunavu, korišćenjem zelene energije dobijene iz obnovljivih izvora. Štaviše, kompanija je fokusirana i na razvoj novih tehnologija i digitalizaciju kako bi poboljšala operativnu efikasnost, dala prioritet bezbednosti zaposlenih, pojednostavila trgovinski tok i vidljivost uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova za svoje klijente.

Foto: DP World

– Bezbedan i brz transport duž Dunava do naše luke Konstanca u Rumuniji na Crnom moru, stavlja nas na čelo transportnog i logističkog poslovanja u Srbiji, a ovaj novi investicioni projekat će dodatno učvrstiti našu poziciju kao vodeće luke na Dunavu – rekao je Klaudio Negreanu, generalni direktor DP World Novi Sad.

– Koristimo naš multimodalni terminal kako bismo obezbedili da hrana sa vojvođanskih polja stigne u svaki kutak planete: od njive lokalnog farmera do globalnog tržišta. Luka Novi Sad je kapija na svetsko tržište za sve proizvođače žitarica – dodao je.

Događaju su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, otpravnik poslova ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Aldarmaki, dodaje se u saopštenju.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.