Dualno obrazovanje u beogradskoj Školi za brodarstvo i hidrogradnju

Direkcija za vodne puteve i Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd potpisale su Ugovor o dualnom obrazovanju, te će odsada đaci koji se školuju za razne oblasti nautike, brodomašinstva, brodogradnje ili hidrogradnje moći da uče kroz rad u toj državnoj ustanovi.

Kako je saopštila Direkcija, kroz dualno obrazovanje, učenici će imati priliku da uče direktno od stručnjaka iz prakse i da se pripreme za realne izazove u svojoj budućoj karijeri u sektoru brodarstva, brodogradnje i hidrogradnje.

– Ovaj ugovor predstavlja važan korak ka unapređenju i našeg obrazovnog sistema kao i jačanju saradnje između državnih organa, privrede i obrazovnih institucija koje razvijaju mlade stručnjake, koji čine osnovu svake jake države – rekao je direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić.

On je podsetio i da je na osnovu sporazuma Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa Univerzitetom Beograd koji je lane potpisan, studentima omogućeno da pohađaju praksu u državnim institucijama. U ovoj ustanovi su na praksi uglavnom studenti sa Saobraćajnog i Građevinskog fakulteta, a značajna novina je što umesto 14 dana, praksa sada traje tri meseca.

– Osim ulaganja u obrazovanje i aktivaciju mladih, afirmaciju stručne prakse i zapošljavanja u državnoj upravi među mladima, realizovali smo i važne infrastrukturne projekte. Otvorili smo nova međunarodna pristaništa, nadogradili postojeće sisteme informacionih tehnologija, završavamo digitalizaciju reke Save, doneli smo nove sistematizacije i angažovali neophodne stručne kadrove. Prepoznata je neophodnost ulaganja u modernizaciju i rekonstrukciju mehanizacije odnosno plovila Direkcije kako bi obezbedili napredak i bolji nivo kvaliteta i efikasnosti – zaključio je Pantelić.

Tatjana Đokić, direktorka Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, istakla je da je sporazum škole i Direkcije veoma značajan za sve mlade koji odluče da uplove u poslove vodnog saobraćaja.

  • PROČITAJTE I:

Srpski brodari traže kvalifikovanu radnu snagu i nove obrazovne profile

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.