EU finansira razvoj luke u Beču sa 5,3 mil EUR

Luka Beč kao najvažnije čvorište međunarodnih saobraćajnih tokova u Austriji se konstantno razvija. Na tom putu obezbeđena je i finansijska podrška Evropske unije (EU). Krajem 2013. godine EU je odlučila da sa ukupno 5,3 miliona evra podrži projekte za razvoj bečke luke.

– Ova prilično velika suma govori o tome da Luka Beč nema glavni ekonomski značaj samo za Beč i njegovo okruženje, već da je bečka luka jedna od najvećih dunavskih luka u Evropi –  kaže vicegradonačelnica Beča, Renate Brauner.

– Konstantan razvoj Luke Beč u jednu od najefikasnijih logističkih okosnica na Dunavu znatno doprinosi jačanju njene ekonomske pozicije. Danas je Luka Beč jedna od najvećih saobraćajnih čvorišta gde roba može da se pretovari kako na vodene saobraćajne tokove, tako i na šinski i drumski saobraćaj. Taj trimodalni sistem može da ponudi samo mali broj dunavskih luka u Evropi –  objašnjava direktor preduzeća „Wien Holding“ Peter Hanke.

Glavni projekti Luke Beč u koje će biti uložena i finansijska podrška EU su dobijanje novih površina nasipanjem zemljišta u luci Frojdenau i proširenje kontejnerskog terminala. Oba projekta zajedno imaju koštaju najmanje 8,5 mil EUR.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.