Investicija od 500 mil EUR – Luka Koper gradi logistički centar u Beltincima

U Luci Koper u Beltincima planirana je izgradnja međunarodnog logističkog centra, koji će obezbediti posao za više od 300 ljudi. Kako piše STA, a prenosi portal seebiz.eu, ovu investiciju čija je vrednost procenjena na više od 500 miliona evra, prošle nedelje jednoglasno su podržali gradonačelnici Pomurske regije u Sloveniji, na sednici regionalnog veća.

Gradonačelnik Beltinaca Marko Virag rekao je da bi Centar trebalo da nikne u industrijskoj zoni, između železničke stanice Lipovci u opštini Beltinci i autoputa Maribor-Pince. Prema njegovim rečima, Luka Koper je kupila i suvlasnik je oko 65 hektara zemljišta koje je još poljoprivredno. Nakon pregovora sa Lukom Koper, Ministarstvom privrede, turizma i sporta, Virag je poručio da je odlučeno da se proces izgradnje ubrza i da očekuje da će logistički centar zaživeti u narednih pet godina.

– Ovde prolazi peti panevropski koridor Barselona-Kijev, kao i železnička pruga Slovenija-Mađarska. Zato je ovo državni projekat i poenta je da se stotinama ljudi odavde koji se parkiraju pored autoputa i idu na posao u Austriju, omogući zapošljavanje u delatnostima sa znatno većom dodatnom vrednošću od one na koju smo navikli – rekao je gradonačelnik Virag.

Prema njegovim rečima, Luci Koper je potrebno oko 30 hektara zemljišta za skladišta, ali da se neće graditi samo hale. Za ostalih oko 40 hektara, poručio je, tražiće se strateški partner koji će Luku Koper i logističku industriju u Sloveniji i Evropi znatno unaprediti.