Jačanje barskog transportnog pravca – Sporazum preduzeća Luka Bar, Srbija Kargo i Montecargo

Srbija Kargo, Luka Bar i Montecargo potpisali su 3. novembra Trilateralni sporazum o saradnji, kako bi zajednički radili na još boljem povezivanju svih učesnika transportno-logističkog lanca na strateškom pravcu Beograd-Bar. 

Sporazum je potpisan na Zlatiboru, u okviru sastanka kome su prisustvovali i predstavnici Infrastrukture železnice Srbije, Željezničke infrastrukture Crne Gore i preduzeća Trans Cargo Logistic.

Potpisivanje sporazuma još jedan je u nizu koraka značajnih za privredu Crne Gore i Srbije, jer je saradnja ključ za uspešnu realizaciju važnih projekata, saopštio je preduzeće Srbija Kargo. 

Sredinom godine, podsetimo, najavljen je projekat od najvišeg strateškog značaja: pretovar koncentrata bakra kompanije Zijin Bor preko barske luke. Tada je istaknuto da se u 2021. očekuje pretovar 350.000 tona, te da će se u 2022. i 2023. količine udvostručiti.

Upravo ovakva vrsta izazova, u koje se ubrajaju i planovi kineskog partnera, bili su teme skupa održanog na Zlatiboru. Na sastanku je potvrđeno da je poslovni aranžman sa kompanijom Zijin Bor veoma značajan, kao i da se zahtevima ove kompanije i vrlo optimističnim najavama može uspešno parirati.

Nakon kompanije Zijin Bor, podsetimo, sredinom godine i smederevska železara je pokazala interesovanje da značajnije iskorisiti kapacitete crnogorske luke.

Skupu su prisustvovali i predstavnici državnih organa Crne Gore i Srbije: državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Zoran Radunović i v.d. pomoćnika ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i inarastrukture Srbije Aleksandar Adamović.