Ko je zainteresovan za privatizaciju „Luke Novi Sad“?

Ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju „Luke Novi Sad„, jedine preostale luke u većinskom državnom vlasništvu, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), a prenosi Beta.

Za preuzimanje luke pisma o zainteresovanosti poslale su strane kompanije „Rhenus SE & CO KG“ iz Nemačke, „Largo SA“ iz Slovačke, „P&O Ports“ iz Dubajia i američka kompanija „Valona Group Corporation„, kao i pojedinaci i kompanije u zemlji: „Novi Trading NS“ iz Zmajeva kod Vrbasa, „Vimeksim SRB“ iz Novog Sada, „Milšped“  iz Krnješevaca, „Konzul“  iz Novog Sada, „MK Commerce„, „Granolist“  iz Novog Sada, kao i „Navihor“ iz Zuca, te Miloš Paunović iz Kovina.

Kao predloženi model privatizacije, najviše kompanija ponudilo je prodaju kapitala, a takvih je ukupno sedam ponuda. Strateško partnerstvo putem dokapitalizacije ponudilo je pet firmi, dve žele da otkupe imovinu Luke, dok jedna predlaže strateško partnerstvo putem osnivanja novog privrednog subjekta, navodi VOICE.

Javni poziv za privatizaciju Luke trebalo je da usledi do polovine ove godine, ali se to nije desilo, a na sajtu Ministarstva privrede se navodi da je moguća objava javnog poziva, i da se trenutno radi na regulisanju statusa imovine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.