Kod Makiša osujećen pokušaj krijumčarenja 3 tone nafte

Carinici su u zajedničkoj akciji sa Upravom kriminalističke policije u noći između 15. i 16. maja 2021. godine otkrili slovački brod sa kog je u cisternu na obali crevom pretočeno gotovo tri tone nafte.

Ovaj slučaj desio se na dvanaestom kilometru reke Save, kada je brod Westland zatečen u blizini brodogradilišta kod Makiša, sa zakačenim crevom za pretakanje goriva, čiji je drugi kraj vodio do cisterne na obali.

U trenutku kada su carinici radi kontrole ušli na brod, na njemu nije bilo nikoga od članova posade, da bi se tek nešto kasnije pojavio zapovednik, 54-godišnji srpski državljanin. Kontrolom brodske dokumentacije i detaljnim merenjem pogonskog goriva u brodskim tankovima, utvrđen je manjak od 3.000 litara dizel goriva, taman onoliko koliko je sa njega istočeno u cisternu na obali.

Zbog elemenata krivične odgovornosti dalju nadležnost u ovom slučaju preuzeli su policija i tužilaštvo.

Ono što je zanimljivo, jeste da je sličan slučaj zabeležen i pre nedelju dana, kada je – takođe na brodu koji je plovio pod slovenačkom zastavom, otkriven „višak“ od gotovo dve tone pogonskog goriva. Tada su carinici na graničnom prelazu Veliko Gradište, kontrolom slovačkog broda Toro IV, otkrili 1.800 litara nafte više u odnosu na prijavljenu količinu. Prekršaj je otkriven nakon merenja goriva u strukturnim i pomoćnim tankovima.

Ishod prekršajnog postupka vođenog protiv zapovednika broda, 52-godišnjeg ukrajinskog državljanina, pored novčane kazne je i obaveza da plati carinsku vrednost robe koja se ne može fizički oduzeti, kao i uvozne dažbine i posebne naknade za neprijavljeno gorivo.

Izvor/foto: Uprava carina