Licenca za Specijalnu luku Pančevo – u infrastrukturu će biti uloženo 2,3 mil EUR

Agencija za upravljanje lukama (AUL) izdala je licencu Specijalnoj luci u Pančevu, a ugovorom o obavljanju lučke delatnosti predviđeno je da luka investira 2,3 mil EUR u narednih pet godina, objavlila je ta agencija.

Specijalna luka upisana je u registar lučkih operatera i dobila odobrenje za obavljanje lučke delatnosti na 25 godina sa mogućnošću da bude produženo za dodatnih četvrt veka.

Ugovor o obavljanju lučke delatnosti predviđa da će Specijalna luka u narednih pet godina investirati 2,3 mil EUR u lučku infrastrukturu i suprastrukturu, navodi agencija.

Specijalna luka postala je četvrti licencirani lučki operater u lučkom području u Pančevu koje je sa ukupnom površinom od 128 hektara najveće u Srbiji.

Ova luka je poslednja luka u vlasništvu Republike Srbije, jer je Republička direkcija za imovinu nedavno prenela u javnu svojinu Srbije infrastrukturu ove luke vrednu 2,5 milijardi dinara.

Očekuje se da će u narednom periodu obim pretovarenog tereta u Specijalnoj luci biti blizu pola miliona tona godišnje, saopštio je AUL.