„Luka Novi Sad“ uplatila državi rekordnu dividendu od 6,14 miliona dinara

„Luka Novi Sad“ uplatila je u državni budžet skoro 50.000 evra (6,14 miliona dinara), što je dividenda koja pripada Srbiji kao većinskom vlasniku ovog preduzeća. Iz novosadske luke je saopšteno da su oni jedino državno preduzeće u širem okruženju koje uplaćuje dividendu državi kao svom vlasniku.

– Dividenda je isplaćena i prošle godine, što je bio slučaj prvi put zabeležen u istoriji poslovanja „Luke Novi Sad“ – navode iz ove novosadske firme.

Kako tvrdi menadžment, u poslednje dve godine zabeleženi su rekordni rezultati u pretovaru jer je kroz Luku prolazilo po više od milion tona robe. Ako vremenski uslovi i vodostaj budu povoljni, očekuje se da će i ova godina biti završena sa novim godišnjim rekordom jer je već sada pretovareno više od 600.000 tona robe.

„Luka Novi Sad“ je jedina od 10 luka u Srbiji koja je u državnom vlasništvu i uskoro bi trebalo da bude privatizovana. Za nju je do 30. marta, kada je bio rok za dostavljanje ponuda, čak 11 kompanija poslalo pisma o zainteresovanosti.

Ministar privrede Željko Sertić ranije je rekao da ne postoji rok do kada privatizacija mora da bude obavljena. – Nema razloga za brigu kada je reč o privatizaciji „Luke Novi Sad“, jer eventualni strateški partner može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture – rekao je Sertić.

Luka ima 155 zaposlenih, lučko područje se prostire na više od 30 hektara i poseduje skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. Svojevremeno je ona bila procenjena na 21 mil EUR.