Luka Trst ulaže 20 miliona evra u železničku infrastrukturu

Luka Trst objavila je tender za prvu fazu modernizacije železničke infrastrukture. Reč je o projektu vrednom 20,5 miliona evra, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke i CEF (Connecting Europe Facility) programa. Radovi će trajati oko tri i po godine i podrazumevaju kompletnu obnovu koloseka i skretnica, saopštila je lučka uprava.

Osim toga, planirani su i posebni radovi u luci, kako bi se olakšao pristup pruzi vozilima hitne pomoći i time povećala bezbednost rukovanja opasnim materijama. Sve ovo pružiće kraći period manevrisanja od i do terminala, a ujedno povećati produktivnost i konkurentnost luke, piše transportoeuropa.it

Zeno D’Agostino, predsednik Lučke uprave, ističe da je ovaj projekat neophodan kako bi se poboljšala povezanost sa železnicom, te da bi tršćanska luka postala održivija i konkurentnija.

Svakog meseca više od 400 vozova povezuje Trst sa proizvodnim i industrijskim područjima Severoistočne Italije i Centralne Evrope i destinacijama poput Nemačke, Austrije, Češke, Mađarske, Švajcarske i Luksemburga. Za povezivanje tržišta Centralne i Istočne Evrope razvijene su intermodalne usluge, korišćenjem direktnih vozova kojima upravlja Alpe Adria S.p.A.

Obnova železničke infrastrukture – projekat TriesteRailPrt, sledi iz sporazuma između Lučke uprave Trsta (Autorita di Sistema Portuale del Mare Adriatico Orientale) i državne železničke grupe Rete Ferroviaria Italiana (RFI), potpisanog 2019. godine.