Najveći bankrot u istoriji pomorske industrije – Banke digle ruke od „Hanjin“-a

„Hanjin Shipping“, najveći južnokorejski kontejnerski operater i sedma po veličini kompanija u kontejnerskom sektoru, podnela je zahtev za sudski stečaj nakon što je izgubila podršku svojih kreditora.

Prema analizi konsultanske kuće „Alphaliner“, reč je o najvećem bakrotu u pomorskoj industriji do sada.

Paradoksalno, akcije „Hanjina“ su porasle na svetskim berzama, jer je sada otvorena mogućnost konkurentskim kompanijama da kupuju akcije posrnulog brodara.

– Ovo samo znači da imamo jednog igrača manje u igri, ali to neće rešiti osnovni problem u kontejnerskom sektoru. Ostaće i dalje isti broj brodova i neće doći do smanjenja kapaciteta, koji nam je neophodan na putu ozdravljenja –  smatra Moo Hjun, finansijski analitičar iz Seula.

Ni drugi po veličini južnokorejski operater „Hyundai Merchant Marine“ nije u mnogo boljoj poziciji, ali je za sada uspeo da reprogramira svoje dugove prema povjeriocima i čini se da državne banke ove dalekoistočne zemlje imaju više poverenja u ovog brodara.

Luke Shanghai, Xiamen, Valencia, Spain i Savannah prestale su prihvatom „Hanjin“- ovih brodova i kontejnera, ali će i dalje nastaviti operacije sa praznim kontejnerima. Iz uprava ovih terminala je saopšteno da se razrađuje plan vezano za postojeći „Hanjin“-ov teret koji se nalazi na terminalima, prenosi plovidba.me.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.