NOVA KRIZA u KONTEJNERSKOM transportu robe – Očekuju se više cene i duže tranzitno vreme

Iako se na prvu loptu tržište kontejnerskog transporta stabilizovalo, nova dešavanja na Crvenom moru ponovo donose nemire i brodarima i vlasnicima robe koja putuje kontejnerima. Napadi koje je jemenska grupa Huti izvela na komercijalne brodove na južnom kraju Crvenog mora naterali su nekoliko brodskih kompanija da preusmere plovila, izbegavajući rutu koja bi ih vodila kroz egipatski Suecki kanal na severu i njegovu vezu sa Sredozemnim morem, prenosi novinska agencija Reuters.

Preusmjeravanje brodova na Rt dobre nade ekstremno povećava troškove i vreme putovanja brodova, a to će se odraziti i na krajnje korisnike – cene kontejnerskog transporta idu u vis, ponovo se javljaju problemi sa kapacitetima, isporuke će kasniti, a u narednom periodu potrebno je planirati duže vreme isporuke. Preusmeravanje dodaje oko 6.000 nautičkih milja tipičnom putovanju od Azije do Evrope, a putovanje može da traje tri do četiri nedelje duže.

Uprava za Sueckog kanala (SCA) je 17. decembra saopštila da je od 19. novembra 55 brodova preusmereno preko Rta dobre nade, dok je 2.128 brodova prošlo kroz kanal u istom periodu.

Kako piše Reuters, dve velike kompanije za pomorski transport tereta saopštile su ovih dana da će izbegavati Suecki kanal pošto su militanti Huti pojačali svoje napade.

Dodatni problem je to što ovo nije trenutna situacija, već strateška odluka brodarskih kompanija, koja će se odraziti i na iduću godinu.

Gornja granica cena prekookeanskog prevoza skočila je u četvrtak za svega nekoliko sati, kao rezultat većeg broja brodova koji su skrenuli svoju rutu s Crvenog mora. Kineski medijski servis CNBC saznaje da su menadžeri logistike citirali prekookeansku vozarinu od 10.000 dolara po kontejneru od 40 stopa od Šangaja do Ujedinjenog Kraljevstva. Sredinom decembra pomenute cene su iznosile 1.900 dolara za kontejner od 20 stopa, odnosno 2.400 dolara za kontejner od 40 stopa.

I špediterske i brodarske kompanije iz našeg regiona putem svojih kanala obavestile su klijente o sadašnjoj situaciji i upozorile na povećanje vremena transporta, kašnjenja isporuke i nove cene.

Takođe, saopštavaju i da detaljno prate situaciju i pripremaju alternativna rešenja za transport robe železničkim, drumskim ili vazdušnim putem.

Pomorski transport pred velikim izazovima – Da li nas očekuju dodatni troškovi na logističkom horizontu?