„OT Logistics“ planira da uloži 17,1 mil EUR u modernizaciju „Luke Bar „

Poljska kompanija „OT Logistics“ namerava da u „Luku Bar“ uloži 17,1 mil EUR u naredne tri godine, a kupovina crnogorske luke je deo strategije te kompanije za širenje na Balkanu, naveo je „OT Logistics“ u saopštenju. O njihovoj ponudi će se odlučivati u prvom ili drugom kvartalu 2017. godine.

Izvršni direktor poljske kompanije „OT Logistic S.A.“ Zbignjev Novik je naveo da oni dosledno sprovode svoju strategiju rasta, a njen glavni deo predstavlja planirano širenje na Balkan.

– Želimo da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje pruža naše prisustvo i poslovanje u okviru severno-južnog transportnog koridora, povezujući Baltik sa Jadranom. Kupovina akcija u najvećoj luci u Crnoj Gori stvorila bi nove mogućnosti za rast naše kompanije. Verujemo da ova transakcija može doprineti građenju dugoročnih vrednosti naše grupe –  dodao je Novik.

Sadašnji pretovarni kapaciteti „Luke Bar“ iznose oko pet miliona tona godišnje, dok norma pretovara za žitarice iznosi 3.000–3.500 tona dnevno. Poslovni prihodi kompanije u 2015. godini iznosili su oko 8,5 mil EUR, dok je za isti period EBITDA iznosi oko 1,8 mil EUR.

– „Luka Bar“ zauzima poziciju od strateškog značaja na Jadranskom moru i ima potencijala da postane jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok. Mi želimo da pridobijemo klijente na novim tržištima i zbog toga smo spremni da investiramo 17,1 mil EUR u razvoj luke u period od naredne tri godine. Naš cilj je da značajno povećamo obim pretovara u luci, što bi uticalo na povećanje potrebe za radnom snagom koja obavlja lučke poslove –  saopštio je Novik.

Luka Bar je direktno povezana drumskim i železničkim putem sa Beogradom, glavnim gradom Srbije, a geografska pozicija luke omogućava pristup drugim balkanskim zemljama.

– Stoga, „Luka Bar“ pruža široke mogućnosti korišćenja intermodalnog transporta na Balkanu. Takođe, luka je udaljena na 976 nautičkih milja od Sueckog kanala, što omogućava pogodan prekomorski transport roba, poput poljoprivrednih proizvoda, ka Africi i Bliskom istoku –  saopštili su iz poljske kompanije.

„OT Logistics“  je poljska kompanija koja posluje više od 70 godina, a sa povezanim firmama članicama grupe ima vodeću poziciju u oblasti transporta i logistike u centralnoj i istočnoj Evropi.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.