Tegljači na vodonik rade i u LUKAMA – Roterdam testira inovativno vozilo

Luka Roterdam otpočela je testiranje prvog pristanišnog kamiona-tegljača na vodonik – YT203-H2. Ovo inovativno vozilo rezultat je saradnje holandskog zepp.solutions koji razvija sisteme gorivnih ćelija i proizvođača specijalnih tegljača Terberg Benschop.

Vozilo na vodonik koristi se za svakodnevne operacije u luci, sa ciljem da se prikupi što više podataka o njegovim mogućnostima – na United Waalhaven terminalima, uz konvencionalne dizel tegljače.

Opremljeno je vodoničnim rezervoarima pod pritiskom od 350 bara, koji sadrže ukupno 14,4 kilograma vodonika, što je dovoljno za čitav radni dan i to pri teškim uslovima rada uobičajenim za luku.

Vodonični tegljač je dizajniran tako da pruža istu vučnu moć kao i njegovi dizel pandani, ali sa, naravno, nultom emisijom i bez buke koju proizvode SUS motori.

Tegljač je rezultat zajedničkog razvojnog procesa dve kompanije. Terberg je zaslužan za samo vozilo, a zepp.solutions je obezbedio poseban sistem vodoničnih gorivnih ćelija i skladištenja, kako bi prostor bio maksimalno iskorišćen.

– Sa našim iskustvom pionira u auto-moto sportu kada je reč o vodoničnom pogonu, sada smo u prilici da ponudimo visokokompaktnu i optimizovanu soluciju gorivne ćelije, koja naše klijente stavlja ispred konkurencije – kaže Kevin Schreiber, vođa projekta i suosnivač zepp.solutions.

Ovaj pilot projekat podržan je i kroz DKTI-Transportnu šema subvencija holandskog ministarstva infrastrukture.

Izvor/foto: zepp.solutions