Ovako će izledati pumpe u budućnosti

U Beču će tokom sledeće dve godine u 20. okrugu Brigitenau biti izgrađena najmodernija pumpa   za struju „Tower of Power“. Osim što će služiti za punjenje automobila i bicikala strujom, ona  će služiti za obuku za profesije budućnosti.

Na toj pumpi će se obučavati elektroinstalateri na inteligentnim elektro-sistemima (Smart-Grid), auto-mehatroničari, tehničari za održavanje vetrenjača i sl. Kada pumpa bude gotova na njoj će moći svi moderni automobili i bicikli na struju da se napune za manje od 15 minuta – delimično bez kontakta.

Veliki potencijal obrazovnih mogućnosti u modernim profesijama jedan je od razloga zbog kojih  je bečka služba zapošljavanja AMS odlučila da finansira ovaj projekat:

– Ja sam ubeđena da je budućnost u elektro-mobilnosti. Mi moramo danas da školujemo ljude za nove tehnologije, jer će tzv. “Green Jobs” tj. radna mesta u oblasti ekologije biti u porastu – kaže Petra Draksl, direktorka AMS Beč.

Ono što je posebno kod ove pumpe budućnosti je to što je energetski samodovoljna a struju dobija iz obnovljivih izvora kao što su dva panela sa solarnim ćelijama na krovu susednog obrazovnog centra i na samoj pumpi, kao i jedna mala vetrenjača.

– To znači da pumpa može da daje onoliko struje koliko sama proizvede – kaže šef projekta, Johan Getinger.