Šveđani prave autoput „na struju“ – Kamione energijom napaja električna mreža

Zarad smanjenja upotrebe fosilnih goriva u drumskom teretnom saobraćaju, švedske vlasti planiraju da auto-puteve u toj zemlji opreme električnom mrežom iz koje će kamioni dobijati struju za kretanje.

Australijanci su još davno patentirali izraz „drumski voz“ kojim se služe da opišu šlepere koji za sobom vuku nekoliko prikolica kroz bespuća tog kontinenta. U švedskoj interpretaciji „drumski voz“ označava kamion koji se, slično elektrifikovanim vozovima, kreće uz pomoć struje iz električne mreže.

Ova skandinavska zemlja nedavno je pokrenula projekat „električnog auto-puta“ inspirisan električnim lokomotivama i trolejbusima. Prva eksperimentalna deonica duga dva kilometra opremljena električnom mrežom otvorena je krajem juna u blizini grada Gavle u centralnom delu države, u saradnji švedske vlade i privatnog sektora.

U izgradnji je korišćena tehnologija koju je razvio „Siemens“, dok je „Scania“ obezbedila probna vozila, kamione „G360 4×2“ sa hibridnim pogonom.

Sistem je zamišljen tako da se kamion kreće na struju na deonicama auto-puta na kojima postoji električna mreža, dok će se na ostalim saobraćajnicama vozila kretati kao klasični hibridi – uz pomoć konvencionalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, elektromotora i pogonskih baterija.

Svi probni kamioni zadovoljavaju Euro 6 standard i koriste biogorivo kada se ne voze na struju. Motor s unutrašnjim sagorevanjem ima zapreminu od devet litara i razvija 360 ks, dok elektromotor proizvodi 130 kW i 1.050 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U kompaniji „Scania“, koja je jedan od partnera u projektu, kažu da je ovo važan korak u postizanju dugoročnog cilja, a to je izbacivanje iz drumskog saobraćaja u Švedskoj vozila koja za pogon koriste fosilna goriva.