INTERMODALNI transport – EU daje 180 mil EUR za finansiranje projekata u Poljskoj

Evropska komisija odobrila je 180 miliona evra za finansiranje intermodalnog transporta u Poljskoj. Investicije će biti finansirane iz fonda EU za oporavak i otpornost, a ideja je da se iskoriste prednosti svake vrste transporta kako bi se obezbedila efikasnija i održivija logistika.

Prema EK, finansiranjem bi trebalo podstaći razvoj intermodalnog transporta kao alternative drumskom saobraćaju putem povećanja njegove konkurentnosti. Ovih 180 miliona evra, kako izveštava railfreight.com, biće dodeljeno u vidu direktnih grantova koji mogu da pokriju do polovine prihvatljivih troškova. Šema će biti aktivna do 30. juna 2026. godine, pa će do tada kompanije koje žele da započnu projekte intermodalnog transporta u Poljskoj imati pravo na finansiranje.

Finansiranje bi trebalo da ima „podsticajni efekat“. Kako u EK navode, šema će pomoći u smanjenju gužve na putevima i smanjenju zagađenja.

Istraživanje tržišta

Početkom marta 2024, istraživanje tržišta među špediterima, železničkim operaterima i krajnjim klijentima u Poljskoj otkrilo je da drumski transport nadmašuje železnički u ceoj zemlji. Prema mišljenju ispitanika, železnica je jednostavno skuplja od drumskog prevoza. Drumski saobraćaj ima nesrazmeran pristup infrastrukturi, dok železnička infrastruktura izostaje. Dodatni troškovi za korišćenje železnice i drugi formalni zahtevi čine da železnički sektor bude manje konkurentan.

Foto: Unsplash, ilustracija