Novi konkurs za subvencionisanje intermodalnog transporta u Srbiji: SAZNAJEMO rokove

U Srbiji je dosada subvencionisano 25 projekata usmerenih na unapređenje intermodalnog prevoza, a kompanije koje žele da ove godine dobiju državnu podršku, priliku za konkurisanje imaće tokom leta, saznaje PlutonLogistics.

Kako su za naš portal rekli u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, planirano je da javni poziv za subvencionisanje kombinovanog transporta u Srbiji za 2024. godinu bude objavljen u trećem kvartalu ove godine.

Podsetimo, i za 2024. iznos stimulativnih mera ostao je nepromenjen. Sto miliona dinara za privatna i 20 miliona za javna preduzeća – toliko je opredeljeno državnim budžetom.

Ova podsticajna mera sprovodi se od 2018. godine, a bila je „na pauzi“ u jeku pandemije korona virusa 2020. i 2021. Država je dosada podržala raznolike projekte (softveri, rekonstrukcije, nabavka vozila, nabavka prateće opreme itd.), a tako će biti i ovog puta.

Prošle godine su, primera radi, državnu podršku dobila preduzeća BIN Commerce (za gradnju i uređenje kontejnerskog terminala), Kombinovani prevoz (za remotorizaciju dizel-električne lokomotive), Nelt CO (za nabavku specijalizovanog viljuškara za rukovanje kontejnerima), Euromerkur iz Futoga (za nabavku poluprikolica za prevoz kontejnera), kao i Transportšped (za kupovinu viljuškara).

– Suština je da se projekti koriste za unapređenje kombinovanog transporta – kažu u Sektoru za železnice i intermodalni transport MGSI.

Prijave preduzeća ocenjuje Komisija za ocenu prijava i postupak dodele stimulativnih mera, koja, između ostalog, i prati kako se (finansijski/fizički) odvijaju ugovori koji su do sada potpisani, odnosno dodeljeni.

– Ministarstvo ne vodi formalno nikakve statističke podatke o predmetnim projektima, već prati njihovu realizaciju, koja je definisana ugovorima – navode iz ministarstva.

Intermodalni transport sve je prisutnija tema i u našoj zemlji, a očekuje se da će njen značaj u narednim godinama dodatno i još snažnije rasti. O tome svedoči i sve veći broj projekata, kako državnih, tako i privatnih, i to na različitim lokacijama širom zemlje.

Detalje o tome koje domaće firme su, i za koje projekte, dosada koristile ove države subvencije, pogledajte na sledećim linkovima:

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.