Rail Cargo Group sada i u Srbiji sa svojom vučom – U fokusu bolja povezanost sa Turskom

Austrijska železnička kompanija OBB Rail Cargo Group danas je i zvanično objavila početak rada filijale u Srbiji – Rail Cargo Carrier Southeast d.o.o. Beograd. Kako se navodi u saopšenju, Srbija je postala 13. zemlja u Evropi u kojoj RCG nudi održivi železnički teretni transport sa sopstvenim osobljem i lokomotivama. Ovo će omogućiti bolje veze sa Grčkom i Turskom, saopštio je RCG.

Novo železničko preduzeće će uglavnom pružati tranzitne usluge između Turske i Centralne i Jugoistočne Evrope, čime će se ojačati tržišna pozicija Rail Cargo Group u Turskoj.

Direktor Clemens Forst istakao je da je RCG sada u mogućnosti da srpskim industrijskim kompanijama ponudi efikasnu i održivu vezu sa svojom mrežom (TransNET)

– Pored prednosti u pogledu troškova i povećanog kvaliteta, sopstvena vuča u 13 zemalja takođe nudi veći stepen fleksibilnosti. To znači, na primer, da sada možemo da prevozimo do Turske na dve alternativne rute – preko Rumunije i preko Srbije – kako bismo bili otporniji na infrastrukturna ograničenja – dodaje Forst.

Veza sa Turskom ima veliki potencijal za održiv, klimatski prihvatljiv železnički teretni transport. Turska spoljna trgovina zasad još uvek u velikoj meri zavisi od kamionskog transporta, a železnica trenutno opslužuje samo oko 1% turskog izvoza.

Osnivanjem kompanije u Srbiji RCG obezbeđuje da se železnički teretni transport u Jugoistočnoj Evropi širi i postaje atraktivniji, dodaje se u saopštenju.

Foto: ÖBB Heider Klausner