Rast cena struje ugrožava razvoj intermodalnog transporta u Evropi

Intermodalni transport širom Evrope nastavio je rast u poslednjem kvartalu 2021, ali troškovi električne energije mogli bi imati negativne posledice po razvoj u narednom periodu, pokazuje najnoviji izveštaj Međunarodne unije za drumski i železnički kombinovani transport (UIRR)

Prema izveštaju UIRR, na evropskom nivou intermodalni transport je porastao za 4,5% u poslednjem tromesečju 2021. Dobri poslovni rezultati dolaze na solidnoj osnovi celogodišnjeg rasta, a učinak bi bio još bolji da je bilo moguće izbeći otkazivanja vozova i kašnjenja, koja su nastala kao rezultat nekoordiniranih radova u Nemačkoj i Francuskoj, rekao je rekao je Ralf-Charlei Schultze, generalni direktor UIRR-a.

UIRR za narednih 12 meseci prognozira pozitivne trendove po pitanju razvoja kombinovanog prevoza tereta u celini, kao i novih veza, ali upozorava na nekoliko potencijalno remetilačkih faktora – nedovoljni infrastrukturni kapaciteti za intermodalne linije, smanjene performanse tačnog vremena i rastuće cene struje.

Potreban je akcioni plan za teretni železnički saobraćaj. Nekoliko država članica u 2022. primenjuje nove cene električne energije za vuču, što je izazvalo veliku zabrinutost. Stopa rasta u nekim slučajevima dostiže 300% u odnosu na cenu 2021. godine, rekao je Schultze.

Razlozi za takav rast, pored opšteg poskupljenja energenata, jesu i nepotpuna implementacija liberalizacije energetskog tržišta koja onemogućava energetsku samoodrživost kompanijama, kupovina struje pojedinih upravljača infrastrukture bez ikakvog pokrića za zaštitu prevoznika od mogućih fluktuacija i neadekvatna primena instrumenata energetske pomoći EU u pojedinim zemljama.

Bez blagovremene i efikasne intervencije, rezultat bi mogao da bude promena vida transporta u suprotnom smeru, jer će se deo špeditera sigurno opredeliti za jeftiniji drumski transport, upozorava predsednik UIRR.

Kompletan izveštaj Međunarodne unije za drumski i železnički kombinovani transport možete pogledati OVDE.