Veliki poslovi za železničare u regionu – Ugovorena proizvodnja Innofreight vagona vredna 2 mlrd EUR

Hrvatska kompanija TŽV Gredelj i austrijski Innofreight potpisali su u ponedeljak memorandum o razumevanju o desetogodišnjoj saradnji, kojim je predviđeno da Gredelj u narednih deset godina za naručioca iz Graca proizvodi hiljadu teretnih vagona (InnoWaggons) i 6.000 teretnih kontejnera godišnje.

Ukupna vrednost ugovorenog posla iznosi dve milijarde evra.

Kako bi odgovorio na nove poslovne izazove, Gredelj će modernizovati pogone, uložiti u robotiku i druge segmente ukupno oko 70 miliona evra. Budući je neophodno i pojačanje tima, pored trenutno 400 zaposlenih kompanija će uposliti još oko 600 radnika.

– Ugovor i saradnja koju smo danas potpisali garantuju Gredelju posao najmanje u narednih deset godina, što znači da kompanija ide ka pozitivnim trendovima i stabilnom poslovanju. To pokazuje i činjenica da u 2022. godini kompanija očekuje mnogo veći prihod od 12 miliona evra, koliko je iznosio prihod u 2021. – rekao je predsednik Uprave TŽV Gredelj Ivan Petriček, prenosi seebiz.eu.

Petriček je, podsetimo, došao na čelo Gredelja početkom ove godine, nakon što je kompanija krajem decembra 2021. izašla iz desetogodišnjeg stečaja i dobila novog stopostotnog vlasnika – slovačku Tatravagonku, koja je u Gredelj uložila 45 miliona evra. Petriček je takođe suvlasnik Tatravagonke.

Kako su saopštili iz kompanije Innofreight, od novog partnera očekuju kontinuiranu i kvalitetnu visoko-automatizovanu proizvodnju, koja će sprečiti zastoje i omogućiti nezavisnost od spoljnih dobavljača, čime će Innofreight obezbediti uspeh u daljoj proizvodnji svojih InnoWagon-a.

Ubuduće će se u hrvatskim halama proizvoditi oko 1.000 InnoVaggona godišnje. To znači završetak tri do četiri vagona dnevno, navodi se u saopštenju Innofreight-a.

Kompanija TŽV Gredelj osnovana je 1894. godine kao glavna radionica Mađarskih državnih železnica za popravku i glavni pregled parnih lokomotiva. Iskustvo stečeno dugogodišnjim održavanjem šinskih vozila bilo je polazna osnova za početak izgradnje novih vozila, te 1954. godine počinje proizvodnja motornih vozova za prugu uskog koloseka čija je konstrukcija napravljena od aluminijuma. Danas Gredelj nastoji da zauzme lidersku poziciju u projektovanju i proizvodnji novih šinskih vozila, ali i rekonstrukciji, modernizaciji i održavanju svih vrsta šinskih vozila u regionu, posećaseebiz.eu.