Nemačka PWO Grupa u fabriku u Čačku ulaže 89 miliona evra

Nemačka PWO Grupa, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila, gradiće novu fabriku u Preljini kod Čačka. Kamen temeljac pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata, sklopova i komponenata za automobilsku industriju, juče je svečano postavljen. U ovu fabriku će biti uloženo 89 miliona evra, a trebalo bi da bude zaposleno više od 500 ljudi, saopštila je Razvojna agencija Srbije.

Očekuje se da će prvi proizvodi sa ove lokacije biti isporučeni kupcima 2025. godine.

Generalni direktor PWO Grupe Carlo Lazzarini istakao je da je Srbija postala magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji. Napomenuo je da je PWO inovativna kompanija sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih.

Svaka peta strana investicija u Srbiji je u oblasti mobilnosti. Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima, rekao je Lazzarini.

Prema njegovim rečima, proizvodi PWO mogu se naći u gotovo svakom automobilu, u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument-tablama, u delovima šasije, baterijama. Glavna kompetencija fabrike, kako je naglasio, leži u razvoju lakih metalnih komponenti i sistema, što podrazumeva manju težinu u automobilu, nisku potrošnju energije i niže troškove vožnje. „Mi činimo čelik lakim,“ rekao je Lazarini.

Istakao je i da kompanija planira partnerstvo sa lokalnim obrazovnim ustanovama, radi obezbeđivanja saradnje u istraživanjima, ali i veću saradnju sa lokalnim dobavljačima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  prilikom polaganja kamena temeljca poručio je da očekuje da će u čačanskoj fabrici biti mesta i za  800 ljudi, jer je to nivo zapošljavanja PWO Grupe u Češkoj, Meksiku, svuda gde su otvarali svoje fabrike.

Prema njegovim rečima, pet od 15 kompanija, koje su najveći izvoznici iz Srbije, dolaze iz Nemačke, pa da u narednom periodu očekuje još više od saradnje sa tom zemljom.

– U Srbiji 82.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Trgovinska i razmena usluga u ovoj godini dostići će gotovo 12 milijardi evra. Nemačka je broj jedan što se tiče saradnje Srbije sa bilo kojom zemljom u svetu – rekao je Vučić.

Grupacija PWO robu plasira uglavnom u zemlje Evropske unije, Kinu i Meksiko, a u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra.

Foto: pwo-group.com (press photos)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.