Palfinger počeo probnu proizvodnju u Nišu

Fabrika austrijske kompanije Palfinger, čija je izgradnja u Radnoj zoni Istok u Nišu počela u septembru prošle godine, započela je probnu proizvodnju, a narednog meseca krenuće i redovna, piše Nova Ekonomija,

Predstavnik Palfingera Ivan Tasić rekao je da je zvanično otvaranje fabrike u Nišu planirano za kraj ove godine, kao i da je u toku poslednja faza izgradnje.

– Većina mašina je tu, ali još neke treba da pristignu. Već sada imamo gotovo 80 zaposlenih, što je u skladu sa našim planom koji predviđa da do 2027. godine imamo 375 zaposlenih – izjavio je Tasić i dodao da se Palfinger bavi proizvodnjom kranova, a u Srbiji će praviti čelične podsklopove.

– Jedan od prvih projekata koji ćemo realizovati su stabilizatori za kamione i za prevozna sredstva. To je inicijalni projekat, a verujem da će u skoroj budućnosti asortiman biti oplemenjen novim projektima – kazao je Tasić.

Podsetivši da Palfinger posluje u većini evropskih država, Tasić je istakao i da je Niš odabran za izgradnju nove fabrike zbog dobre saobraćajne povezanosti sa Hrvatskom, Slovenijom i Bugarskom, gde fabrike ove kompanije već postoje. Osim toga, napomenuo je, Niš ima svoj Univerzitet i Mašinski fakultet.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je tokom obilaska pogona da je prošlo nepunih godinu dana otkako je ta kompanija poslala pismo o namerama rukovodstvu grada, pa do postavljanja kamena temeljca. Prema njenim rečima, za prethodne četiri godine stiglo je pet investitora u Niš. Palfinger je pretposlednji, a nakon njega je stigao je Ariston.

U poslednjih 10 godina direktne investicije u Nišu vredne su više od milijardu evra, istakla je Sotirovski i naglasila da je dolaskom investitora broj nezaposlenih u Nišu smanjen sa više od 20.000 na 17.000, dok je broj zaposlenih povećan na 100.000.

Ona je kazala da je industrijska zona u kojoj se nalazi fabrika Palfinger gotovo popunjena, tako da će grad, da bi privukao nove investitore, komunalno opremati industrijske zone Sever 1 i Sever 2.

Za ovu fabriku, Palfinger je od države dobio ukupno 4,6 miliona evra subvencija, kao i besplatno zemljište od 6,95 hektara, čija se vrednost procenjuje na milion evra. U fabriku Nišu trebalo bi da uloži najmanje 34,5 miliona evra do kraja 2027. godine, piše Nova Ekonomija. 

Foto: palfinger.com, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.