U Sloveniji vozom transportovano manje robe nego lani

Prošle godine u Sloveniji je vozom prevezeno 19,2 miliona tona robe, što je šest odsto manje nego godinu ranije. Najveći pad, zavod za statistiku te zemlje zabeležio je u međunarodnom transportu robe iz Slovenije u inostranstvo.

Kako piše seebiz.eu, u domaćem železničkom saobraćaju u Sloveniji lane je prevezeno 2,738 miliona tona robe, što je za 4,5 odsto manje nego godinu ranije. U međunarodnom transportu, u kojem je prevezeno 86% ukupne količine robe, utovar u Sloveniji smanjen je za 13,2% (na 7,102 miliona tona), a utovar u inostranstvu za 4,9% (na4,422 miliona tona.

Jedino povećanje zabeleženo je u tranzitu – 2,9% (na 4,896 miliona tona).

Na železnici je u Sloveniji lane realizovano ukupno 4.629 miliona tonskih kilometara, što je 6% manje nego godinu ranije.

Najviše se prevozi neklasifikovana roba u kontejnerima i mešovita roba (36% ukupne količine tereta, odnosno 39% svih pređenih tkm). Slede ugalj, gas, nafta i derivati (20% količine; 19% tkm), ruda i kamen (18%)…

Vozovi su prevezli više od 1,9 miliona tona opasnog tereta, što je za 1% više nego godinu dana ranije. Najveći udeo ove robe i dalje su zapaljive tečnosti (93% svih opasnih tereta koji se trtansportuju), prenosi seebiz.eu.

Oštar pad na železnici – Kako je izgledao ukupan prevoz robe u Srbiji u 2023?

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.