„Cilj države je razvoj kargo-saobraćaja na niškom aerodromu“

Cilj države je da razvije kargo-saobraćaj na niškom aerodromu i da ovaj grad za dve ili tri godine postane logističko čvorište, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska nove zgrade terminala na Aerodromu Konstantin Veliki.

Istakao je da je razvoj robnog saobraćaja moguć samo uz razvoj privrede. Podvukao je i da je to velika prilika za Niš.

– Država će razvijati kargo saobraćaj na niškom aerodromu, ali je teško razvijati kargo saobraćaj bez prethodno razvijene industrije. Mi sada možemo da razmišljamo o tome. Imamo 12-13 fabrika, a kada ih bude bilo 20, tada će kargo imati smisla. Moraćemo da se spremimo, to će biti za dve-tri godine i onda će Niš služiti kao poseban logistički centar – rekao je Vučić.

  • Obim tereta na niškom aerodromu od 2019. do 2023. godine bio je u konstantnom padu. Ipak, na početku ove godine zabeležen je određeni pomak u robnom transportu – više o tome čitajte OVDE.

Nova zgrada projektovana za milion i po putnika 

U novi objekat na niškom aerodromu uloženo je 16 miliona evra sa opremom. Predviđeno je da nova zgrada terminala može da prihvati do šest aviona u isto vreme, kao i milion i po putnika godišnje. Izgrađeno je 7.500 kvadratnih metara, kao i prateća infrastruktura, novi parking i elektropunjači. Zgrada će imati 10 ček-in šaltera, fri-šop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, rentakar agencije, biznis klub, VIP deo i sve ono što nude savremeni aerodromi u mnogorojnim evropskim gradovima.

Predsednik je naveo da je broj putnika na niškom aerodromu povećan je sa 27.000 u 2012. godini na rekordnih 448.000 u prošloj godini, a da iduće godine očekuje pola miliona putnika. Istakao je takođe da je više od 20.000 Nišlija zaposleno u prethodnoj deceniji. Dodao je i da će Air Serbia niškom aerodromu dati posebne subvencije za low-cost letove.

Foto: Pexels/billow926, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.