Uvode se novi standardi za transport životinja avionom

Transport životinja avionom bi trebalo da bude sigurniji i bezbedniji. Naime,  Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) pokrenula je novi standardizovani globalni program sertifikacije za poboljšanje sigurnosti i dobrobiti životinja koje putuju vazdušnim putem. IATA pruža zainteresovanim stranama u lancu snabdevanja u vazdušnom saobraćaju mogućnost da pribavljanjem sertifikata  CEIV Live Animals dobiju potvrdu da posluju po najvišim standardima u transportu živih životinja.

– Prošle godine milioni životinja su putovale vazdušnim putem. Vlasnici životinja i špediteri se u velikoj meri oslanjaju na aviokompanije. Kao industrija, mi smo dužni da budemo sigurni da su te usluge po standardu i najboljoj praksi na svetu. Da bismo zaštitili dobrobit ovih životinja, za pošiljke živih životinja program CEIV Live Animals će obezbediti pouzdan mehanizam za merenje kvaliteta. Kao što je CEIV Pharma pomogao u obezbeđivanju standarda kvaliteta za isporuke u oblasti zdravstva koje zahtevaju osetljive temperature, novi program proširuje tu ekspertizu na još jedno važno polje – prevoz i rukovanje životinjama – rekao je Nicka Carea iz IATA.

Rukovanje i transport živih životinja je izazovan. Svaka vrsta životinja ima svoje specifične zahteve – ne ograničavajući se samo na fizičke. Od presudnog je značaja da se uzme u obzir emocionalni odgovor životinja kada se stavljaju u novo nepoznato okruženje. Ovo su bili preduslovi za razvoj programa CEIV Live Animals koji se zasniva na pravilima IATA Live Animals (LAR), svetskom standardu za prevoz životinja vazdušnim putem. IATA LAR se zasniva na stručnom i operativnom doprinosu stručnjaka iz oblasti industrije, uključujući veterinere, stručnjake za dobrobit životinja, kao i vladine agencije koje se bave regulacijom prevoza životinja i nevladinih organizacija koje su zainteresovane za prevoz životinja.

Kakvi su standardi u transportu životinja drumskim putem, pročitajte OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.