Rok za plaćanje prevoza 14 dana – Poljska nastavlja podršku transportnoj industriji

Vlada Poljske preduzima ozbiljne korake kako bi rešila glavni problem transportne industrije, a to su izuzetno dugi rokovi plaćanja.  Mediji u Poljskoj prenose informaciju da se radi na izmenama zakonske regulative koje imaju za cilj da regulišu tu oblast. Jedan od glavnih elemenata je projekat „UD 18“, koji nalaže rok plaćanja od 14 dana za drumski transport robe. Ovih 14 dana će postati uobičajeni standard, a jedini mogući izuzetak biće dogovor o roku od 30 dana, pod uslovom da je to u pisanoj formi navedeno u ugovoru i dobijena saglasnost prevoznika. Međutim, svi duži rokovi, od 45 ili 60 dana, biće zabranjeni.

Sve ovo izgleda kao korak ka izlečenju transportne industrije, ali postoje i dva problema. Prvo, pomenuti nacrt još uvek nije u potpunosti spreman, jer je tek prošao javne konsultacije i sada zahteva određene izmene. Drugo, Vlada Poljske predviđa pripremni period od 24 meseca za prilagođavanje novim propisima. To znači da bi nakon konačnog stupanja na snagu, novi propisi bili potpunosti u primeni tek 2026. ili 2027. godine.

Stroža kontrola stranih prevoznika

Kako bi pomogla svojim prevoznicima, Poljska je nedavno uvela nove mere kojima će štititi domaće transportere od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja. Detalje pročitajte OVDE.

Ova zemlja uvodi 30.000 evra kazne za KAŠNJENJE u plaćanju prevoza!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.