„30 ispod 30“: Sanja Lukić, Milšped Group – Pola inženjerka, pola umetnica

Sanja Lukić je zaposlena u Milšped Group na poziciji Project coordinator. Nakon završenih osnovnih i master studija na Saobraćajnom fakultetu, na Odseku za logistiku, njen karijerni put započinje upravo u ovoj kompaniji.

Kaže kako bi slagala kada bi rekla da je logistika bila prva i jedina opcija koja ju je interesovala i bila potencijalna mogućnost prilikom izbora fakulteta koji će upisati. Oduvek su je interesovale različite stvari: muzika i ples, arhitektura, psihologija, ali i logika i inženjerstvo. U šali nekada kaže da je pola inženjerka, pola umetnica. Ali da bi ostvarila svoj pun potencijal, misli da je važno da se razvije na svim nivoima – emocionalnom, logičkom i fizičkom.

U okviru projekta „30 ispod 30“, medijska kuće BIZLife već sedmu godinu zaredom predstavlja 30 mladih, uspešnih i ambicioznih ljudi, mlađih od 30 godina. U 2024. godini, na toj listi se našla i Sanja. 

Od šeste godine igra folklor, a trenutno je članica prvog ansambla KUD-a „Dimitrije Koturović”, gde se bave tradicionalnom igrom i pesmom. Smatra da ono čemu ju je folklor naučio nije mogla da nauči ni na jednom drugom mestu: osećaj pripadnosti jednom velikom i raznovrsnom kolektivu, timski rad u njemu, požrtvovanost, a ponekad i frustracija, nepravda i razočaranje. Smatra da je sve to sastavni deo života i nešto kroz šta mlad čovek prolazi dok potpuno ne sazri. Takođe, Sanja smatra da je upravo folklor doprineo tome da sada dobro funkcioniše u velikom kolektivu, kao što je to Milšped grupacija. Pored folklora, trenutno se amaterski bavi šivenjem, muzikom, pevanjem, glumom. Kaže da uživa u procesu stvaranja i kreiranja. Govori španski i engleski jezik i nosilac je Dositejeve stipendije.

Iako može zvučati kao floskula, ono što Sanju vodi kroz život jeste menjanje društva nabolje, dokle god je to u njenoj moći i domenu delovanja.

Trudi se da pozitivno utiče na svoje okruženje u bilo kom svetlu, ali i da radi na sebi, jer svaka promena i boljitak, zapravo, polaze od pojedinca. U tom svetlu vidi i svoju ulogu u Milšped grupaciji – doprinos da poslovno okruženje bude bolje i efikasnije.

Zašto ste odlučili da ostanete u Srbiji?

– Tokom studija postojala je želja da osetim život u drugoj zemlji, posebno u Španiji, što sam i uspela da postignem kao AuPair (čuvanje i edukovanje dece u porodici). Volim da upoznajem druge zemlje i kulture, ali nikada nije postojala jasna ideja o trajnom napuštanju Srbije. Po mom mišljenju, sreća i zadovoljstvo su stvar izbora. Mislim da „bolji uslovi” koje bih potencijalno imala van Srbije ne bi mogli da nadomeste nedostatak koji bih osećala bez pripadnosti mom narodu i državi u kojoj sam odrasla, pogotovo kao neko ko je posvetio veliki deo svog života tradiciji. Uz to, naravno, nigde nije kao kod kuće, kao sa bliskim ljudima i porodicom.

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili iz neuspeha?

– Shvatila sam da ne može uvek da ide sve onako kako sam zamislila i da se nekada ne treba slepo držati plana. Razumem da je neuspeh sastavni deo života i da me on ne definiše. Neuspeh je za mene znak da sam se odvažila da probam nešto u šta nisam unapred bila sigurna da će uspeti.

Šta vas izdvaja od konkurencije? Koja je vaša jedinstvena prednost?

– Dobre osobine koje posedujem sigurna sam da poseduje još mnogo dugih mladih ljudi. Mislim da smo generacijski veoma obrazovani i svestrani. Ono što mene čini posebnom, kao i svakog drugog mladog čoveka, jeste kombinacija svih interesovanja i osobina. Moj adut je moja svestranost, zahvaljujući širokim interesovanjima.

Nije uvek najbolja stvar „zaljubiti se u svoje rešenje“, već prihvatiti predloge drugih

Šta vas inspiriše i pokreće u vašem poslu?

– Kao što sam već pomenula, najveći pokretač mi je kreirati bolje, efikasnije okruženje. Volim analizu i remapiranje postojećeg procesa, što i jeste sastavni deo moje pozicije. Iako nekada nije lako predočiti svim učesnicima procesa da je neka novina koja treba da se uvede u okruženje dobra, inspiriše me svest o tome da će novo rešenje doneti bolje rezultate i da u tome treba da istrajem. Volim organizaciju i koordinisanje aktivnosti, što predstavlja važan segment moje pozicije. Pod mentorstvom Dušana Bešića, radili smo na implementaciji integrisanog robotizovanog sortirnog sistema u skladišnim procesima Milšped grupacije. Stekla sam značajna znanja o veštačkoj tehnologiji i kompleksnim procesima koje njeno korišćenje zahteva.

Izvor: BizLife.rs
Foto: YouTube/ScreenShot

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.