Kako podmladiti flotu: Galicija daje prevoznicima skoro polovinu novca za nove kamione

Kako bi pomogla prevoznicima u obnovi zastarele flote, Vlada Galicije – autonomne španske zajednice, pokrenula je novu meru podrške. Od 7. avgusta prevoznici iz ovog regiona mogu podneti zahteve za subvenciju koja pokriva 40 odsto troškova kupovine tegljača, furgona i prikolica. 

Da bi se kvalifikovali za ovu pomoć, minimalno ulaganje mora biti više od 40.000 evra, a subvencija se odnosi na vozila kupljena tokom 2024. godine, bez obzira na vrstu pogonskog goriva.

Vozni parkovi transportnih kompanija u Španiji tokom poslednjih godina su u sve lošijem stanju, pokazuju podaci udruženja Fenadismer. Na primer, prosečna starost solo kamiona danas je 14,8 godina, dok je 2007. iznosila 5,9 godina. Kada je reč o tegljačima, oni su u proseku stari 8,1 godinu, u poređenju sa 4,7 godina u 2017. U Galiciji je situacija još lošija.

Fenadismer apeluje na špansko Ministarstvo transporta da u Zakon o budžetu za 2025. godinu uključi i nacionalni plan obnove, koji bi podržao kupovinu vozila sa različitim vrstama pogona, uključujući najnovije dizel motore. Cilj je poboljšanje životne sredine i podmlađivanje flote.

Prethodni plan pomoći, koji je bio na snazi do aprila, nije bio uspešan jer je većina sredstava korišćena za otpis starih vozila, a pomoć je uglavnom išla velikim prevoznicima za kupovinu električnih i vodoničnih autobusa, dok su kamioni zanemareni, navodi Fenadismer u saopštenju.

Foto: PlutonLogistics, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.