Najviše električnih vozila u Srbiji u vlasništvu firmi – Najavljeni popusti za parking, putarinu, kao i poklon punjači

Cilj Razvojne agencije Srbije je da u našu zemlju privuče još jednog proizvođača električnih vozila, nevažno da li je reč o automobilima, kamionima, autobusima ili šinskim vozilima, izjavio je vršilac dužnosti direktora te agencije Radoš Gazdić. On je dodao da očekuje da će u narednih godinu dana imati takvu najavu.

– Nažalost, dva puta smo bili blizu toga, dobili smo i projekte, ali su političke odluke drugih zemalja bile da se te investicije ne realizuju u Srbiji. Jedna od tih investicija završila je na granici sa nama susednom zemljom – objasnio je Gazdić, na 4. Danima elektromobilnosti (EV days) organizovanim na Novosadskom sajmu.

Naglasivši da je razvoj elektromobilnosti u funkciji bezbednijeg saobraćaja, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je izneo podatak da je među više od 160 hiljada polovnih automobila, koliko se godišnje uveze u Srbiju, samo oko hiljadu električnih vozila.

– Do septembra ove godine u Srbiji je registrovano 3.629 „čisto“ električnih vozila, od čega je čak 2.800 polovnih – precizirao je Stamatović.

Većina kupaca električnih vozila u Srbiji su kompanije, dok obični građani retko imaju priliku da ih isprobaju, ocenjeno je na panelu „Ekonomija i tehnologija elektromobilnosti“.

Impuls bržem razvoju elektromobilnosti u našoj zemlji trebalo bi da pruži i jačanje mreže punjača, a resorni ministar Goran Vesić najavljuje postavljanje deset novih superbrzih punjača uz autoputeve, popuste za vlasnike elektrovozila kod naplate putarine i parkinga, kao i poklon kućni punjač za svakog kupca električnog vozila.

Spremnost da podrži razvoj elektromobilnosti u Srbiji iskazuje i Narodna Republika Kina, kroz saradnju u tehnološkim istraživanjima i razvoju i razmeni iskustava srpskih i kineskih kompanija, naglasio je član kineskog Nacionalnog komiteta za električna vozila Li Mengang.

Liderstvo Kine u industriji električnih vozila u svetu, Li Mengang je ilustrovao podatkom da je izvoz od početka godine do juna dostigao 2,93 miliona vozila, ili za 25 odsto više nego u prethodnoj godini.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.