PODSETNIK: Teretnjacima zabranjen prolaz novim putem od Berana do Kolašina

Automatski brojač saobraćaja, instaliran na putu Buča-Lubnice, tokom avgusta registrovao je prolazak 191.795 vozila na putnom pravcu Berane-Kolašin, dok je dnevno, kroz ovu deonicu, prolazilo u proseku 6.187 vozila, saopštili su iz Uprave za saobraćaj Crne Gore.

Kako su dodali, frekvencija saobraćaja je veća nego lane, razlog je otvaranje tunela Klisura.

Prema saopštenju, koje prenosi portal Dan, najveća frekvencija saobraćaja evidentirana je tokom vikenda, dok je rekordna dnevna zabeležena 4. avgusta i to 7.758 prolazaka.

Problem je, kako se navodi, što je uprkos zabrani prolaska teretnim vozilima ovom deonicom, samo u avgustu prošlo više od 2.000 ovih vozila.

– Ovako visoka frekvencija saobraćaja u ovom periodu bila je i očekivana, zbog špica letnje turističke sezone. Ovom deonicom najviše je prošlo putničkih automobila, 174.156, što je 91% ukupnog saobraćaja. Takođe, registrovali smo i prolazak teških teretnih vozila i to 2.232, kojima je, napominjemo, zabranjeno da koriste ovu saobraćajnicu. Zbog toga apelujemo na vozače da vode računa o tome i ne koriste ovaj putni pravac za prevoz tereta – saopšteno je iz Uprave za saobraćaj.

Automatski brojač saobraćaja u istom periodu prošle godine registrovao je 42.221, odnosno prosečno 1.362 vozila dnevno, dok je od 18. marta kada je otvoren za saobraćaj put Lubnice-Klisura-Jezerine, registrovao prolazak ukupno 703.958 vozila. 

– Primetno je da je, nakon otvaranja tunela Klisura došlo do povećanja frenkvencije saobraćaja, jer ovaj putni pravac znatno skraćuje vožnju od opština iz severnog dela zemlje prema centralnom i južnom delu – navodi se u saopštenju.

Uprava za saobraćaj je sa kolašinskom Opštinom preduzela aktivnosti koje se tiču postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije na deonici od Kolašina do Jezerina, kako bi se podigao nivo bezbednosti saobraćaja, a u planu je rekonstrukcija deonice puta od Kolašina do Jezerina, kao o izgradnja obilaznice oko grada.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.