„Obavezna prijava i kolekcionarskog oružja“ – Na Horgošu oduzeti delovi za austrougarsku pušku

Carinski službenici u saradnji sa policijom sprečili su 14. septembra na graničnom prelazu Horgoš pokušaj krijumčarenja delova za oružje preko državne granice.

Oko podneva, na izlazu graničnog prelaza Horgoš otkriven je kombi pun raznih delova za oružje. Reč je o vozilu stranih registarskih oznaka, koje se iz Bugarske uputilo ka Francuskoj.

Na zadnjem sedištu vozila pronađena je crna torba puna delova za austrougarsku pušku repetirku, marke “Mannlicher M1895“.

Među preko 50 delova za pomenuti model puške, našlo se nekoliko magacina za municiju, mehanizama za okidanje, obarača, opruga povratnog mehanizma, pa i jedan komplet za čišćenje. Otkriveni delovi oružja privremeno su zadržani do okončanja prekršajnog postupka, pokrenutog protiv vozača.

Istog dana srpski carinici sprečili su i pokušaj šverca municije na prelazu Preševo. Tokom kontrole putničkog vozila sa kamper prikolicom, stranih registarskih oznaka, pronađen je ranac u čijem džepu je otkriveno 35 pištoljskih metaka kalibra 6,35mm. Municija je, zajedno sa vozačem, predata u dalju nadležnost policiji.

Uprava carina podseća da je, bez obzira na to da li se radi o oružju koje je u funkciji ili pak samo o kolekcionarskim primercima i njihovim delovima, prijavljivanje robe, a naročito one koja može imati višestruku namenu, obavezno i predstavlja dužnost svakog putnika.

– Podsećamo da je putnicima dozvoljeno da u Srbiju privremeno unesu oružje i municiju samo kada dolaze u organizovani lov i to u organizaciji Lovačkog saveza Srbije ili druge za to ovlašćene organizacije, kao i radi učestvovanja na sportskoj manifestaciji – navodi se u saopštenju Uprave carina.

Izvor/foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.