Velika prekretnica u transportu automobila vozom: upoznajte Car Carrier Container

Evropski sektor proizvodnje automobila oslanja se na jednu stvar više od bilo koje druge: na železnicu. Transport velikog broja novih automobila je obimna logistička operacija, koja zahteva specijalne rampe za utovar i namenska vozna sredstva.

To bi moglo da se promeni zahvaljujući inovativnom, a istovremeno i jednostavnom rešenju.

Panevropski železnički logistički operater METRANS testira proizvod koji nazivaju svojim „kontejnerima za prevoz automobila“ (Car Carrier Container – CCC). Ustvari, ovo rešenje zapravo nije kontejner, već „kostur“ jedinice od 20 stopa, bez krovng dela. Drugim rečima, u pitanju je opcija koja je lagan i zgodan način za transport dva automobila u prostoru jednog TEU, iako sa nešto većim opterećenjem.

Značajna kapitalna investicija

Konvencionalni nosači automobila su decenijama uobičajena pojava na evropskim železnicama. Međutim, u pitanju su jedinice koje imaju samo jedan način upotrebe i predstavljaju značajnu kapitalnu investiciju. Zbog toga je veliki deo potreba za transportom vozila zadovoljen drumskim prikolicama, posebno dizajniranim za ovaj posao, ali dovoljno raznovrsnim da stignu do svih pojedinačnih kupaca. Lako kao isporuka kontejnera za transport.

Foto: METRANS

Međutim, šta ako bi transport automobila mogao da bude tako fleksibilan, kao isporuka intermodalnog kontejnera?

Kompanija METRANS, u saradnji sa SSC Railtech GmbH iz Graca, testira jedinstveni dizajn postolja na koje je moguće utovariti dva vozila, na dva sprata. Postolje je kompatibilno sa konvencionalnom intermodalnom opremom za utovar i montira se na konvecionalne intermodalne vagone.

Kompatibilnost sa višenamenskom opremom može dati CCC-u konkurentsku prednost i omogućiti last-mile isporuku, uz upotrebu prikolica s ravnim platformama.

Testiranje i prezentacije

Testiranje je počelo još u februaru kada je terminal METRANS Dunajska Streda u južnoj Slovačkoj preuzeo četiri prototipa CCC.

– U partnerstvu sa SSC Railtec GmbH, sproveli smo niz testova opterećenja – rekao je Peter Kiss, generalni direktor kompanije METRANS

– Proizvođači automobila sada mogu utovariti svoja vozila direktno u naše intermodalne jedinice i poslati ih drumom ili železnicom, znajući da je njihov vredan teret bezbedan.

Sa reachstacker-ima ili portalnim kranovima, takozvanim „piggy bags“ koje obavljaju teške poslove, METRANS kaže da nema opasnosti od oštećenja tokom utovara. Sama postolja su od robusnog, ojačanog čelika. Predviđeni su za opterećenje od 4,2 tone – što je dovoljno za dva vozila, uključujući i teže električne modele.

Rafinirani dizajn omogućava CCC jedinicama podešavanje visine, kao mogućnost slaganja tri prazne jedinice jedne na drugu. Takođe, specijalni dizajn omogućava da dileri ne moraju čak ni da pamte koje postolje će prvo da istovare.

Kako piše specijalizovani portal railfreight.com, METRANS će uskoro biti spreman da lansira ovo rešenje na tržište.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.